Image: Atlas TU/e: ultrazuinige onderwijslocatie wint Breeam Award

Gepost op: 8/03/2017

Atlas TU/e: ultrazuinige onderwijslocatie wint Breeam Award

In Eindhoven wordt nu nog hard gewerkt aan het Atlas-gebouw, maar toch mocht het project op 7 maart in Londen al een Breeam Award in ontvangst nemen. Na de renovatie staat het hoofdgebouw van de TU/e wereldwijd in de top-5 van duurzaamste gebouwen en ontvangt het ook een Breeam Outstanding-certificaat.

Het te renoveren hoofdgebouw van de TU/e was genomineerd de Breeam Award in de klasse Onderwijs & Gezondheid en nam het begin maart op tegen enkele andere prestigieuze projecten. Het gebouw, dat stamt uit de jaren zestig, is na renovatie een eigentijdse en ultrazuinige hoofdlocatie van de TU/e. Naast de Breeam Award ontvangt Atlas ook het Breeam Outstanding-certificaat en staat het straks wereldwijd in de top-5 van de duurzaamste gebouwen.

Inspirerende en levendige plek
Donderdagmiddag 19 januari 2017 werd het officiële startsein gegeven voor de renovatie. Deze is in handen van Van Wijnen Zuid, installatiepartner Unica en co-makers. Het project is naar verwachting medio 2018 afgerond. Het doel is Atlas zodanig te vernieuwen dat het een inspirerende en levendige plek wordt waar mensen onderzoeken, leren, samenwerken, ontmoeten en ontdekken.

Standplaats voor ruim 5.000 mensen
Het hoofdgebouw heeft een oppervlakte van 42.000 m2 en gaat onderdak bieden aan ongeveer 4.000 studenten en 1.100 medewerkers. Atlas bestaat straks uit twee ‘compartimenten’. In de bovenbouw zetelen straks de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering en Innovation Sciences en (staf)diensten. In de onderbouw komen naast zalen en studieplekken een foodcourt en de ‘University Club’. Ook het College van Bestuur verhuist in de toekomst naar Atlas.

Het icoon voor verduurzaming
Atlas wordt in vele opzichten een bijzonder gebouw, maar vooral duurzaam. Zo wordt 80 procent van de CO2-uitstoot van het gebouw teruggedrongen, onder andere door wko, een intelligent systeem met ledverlichting en slimme en volledig transparante gevels die het klimaat reguleren. Ook krijgt het pand drievoudige zonwerende beglazing.

Fotografie: Menno Boon.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus