Image: Van stoere energiecentrale naar hippe blokken-bios

Gepost op: 25/11/2016

Van stoere energiecentrale naar hippe blokken-bios

Het ketelhuis van de voormalige timmerfabriek in Maastricht is onlangs omgetoverd tot de hippe blokkendoos-bioscoop Lumière. Tussen de monumentale gevels en onder de opvallende kapconstructie zijn zes moderne bioscoopzalen gestapeld. In de ‘doos-in-doos’-constructie van de oude fabriek is de industriële uitstraling behouden gebleven en speelt de techniek er ook nu weer een hoofdrol. Voorheen waren het de stookketels, nu is het de slim gestuurde verlichting.

Behalve zes bioscoopzalen bestaat Lumière uit een grote horecagelegenheid met een trendy, industriële ‘look’. De oude schoorstenen, meters, klokken en afsluiters uit de energiecentrale dragen daar aan bij, maar ook het design van de nieuwe meubels en lichtarmaturen. Alle ruimtes in het gebouw worden verlicht met slimme led’s. Deze zijn uiteraard niet slim ‘geboren’, maar slim gemaakt. Dat deed EPM uit Maastricht, het bedrijf dat voor het hele gebouw de elektrotechnische en beveiligingsinstallatie uitvoerde.

Film aan, licht uit
Voor de bioscoopzalen maakte het installatiebedrijf een verlichtingssturing die is gekoppeld aan de filmprojector. Wanneer de projector de reclame begint af te spelen, dimt de verlichting in de zaal automatisch terug naar een lagere intensiteit. Bij de start van de film vaagt het licht langzaam helemaal weg om bij de pauze automatisch weer op een niveau te komen die de ogen net aan kunnen na een lange periode van duisternis. Hetzelfde gebeurt aan het eind van de voorstelling.

Eigenlijk merk je er als bezoeker niets van. En dat is nou juist de opzet. Niets zo ergerlijk als acuut fel licht na een dramatisch einde van een mooie film. Of struikelen over de traptreden bij het zoeken naar een plek in het donker. Maar hier werkt alles zoals het hoort. De automatische, geleidelijke en doordachte veranderingen in licht, maken de filmbeleving in Lumière natuurlijk en compleet.

Monteurs zonder hoogtevrees
Het eetcafé in de centrale ruimte is met het 10 m hoge dakbeschot bijzonder ruimtelijk. Waar de bezoeker niet bij stil staat, is hoe de lampen aan de metalen constructies in het dakbeschot daar terecht zijn gekomen. Daarvoor moest EPM op zoek naar monteurs zonder hoogtevrees. Op enorme steigers legden ze de buizen en de kabelgoten aan en bevestigden ze de lichtpunten.

De verlichting in deze ruimte is voorzien van slimme sturingen voor diverse schakelingen. Door die flexibel te maken, konden de interieurarchitecten eigen sferen creëren met aanvullende verlichting.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus