Image: Creatieve klimaatoplossingen in circulair paviljoen

Gepost op: 30/05/2017

Creatieve klimaatoplossingen in circulair paviljoen

Het circulair paviljoen Circl van ABN AMRO, dat naast het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas verschijnt, is een toonbeeld van geavanceerde en duurzame installatietechniek. BAM Bouw en Techniek komt met even creatieve als innovatieve oplossingen om het klimaat in het gebouw te regelen. Zoals energieopslag in bodemlussen en een vloerpakket met faseveranderende materialen (PCM’s), die zowel voor verwarming als koeling zorgen.

‘De realisatie van het circulair paviljoen van ABN AMRO wijkt volstrekt af van de gangbare bouwpraktijk’, vertelt Gijs Limmen, adviseur en technisch specialist werktuigbouwkundige installaties bij BAM Bouw en Techniek. ‘In het projectteam draagt iedereen verantwoordelijkheid voor de uitkomst. Leidend bij de keuzes voor de installatietechniek en materialen is circulariteit.’ Hierover ging een eerder artikel over het circulair paviljoen op TechniekNL.

Bodemlussen als energieopslag voor de kelder
Die circulariteit leidt tot verrassende oplossingen, alleen al voor de klimaattechniek. Zo wordt de betonnen kelderbak geklimatiseerd met vloerverwarming op een warmtepomp en een luchtbehandelingskast met naverwarmer. De energie daarvoor komt uit bodemlussen horizontaal onder en verticaal naast de kelder en uit de sprinklerbuffer, waarin energie kan worden opgeslagen. Op de koudste dagen kan eventueel nog warmte worden gewonnen uit de lucht van de naastgelegen parkeergarage.

Verdelerbox met bodemlussen
De betonnen kelderbak wordt geklimatiseerd met vloerverwarming op een warmtepomp en een luchtbehandelingskast met naverwarmer. De energie daarvoor komt uit bodemlussen horizontaal onder en verticaal naast de kelder.


Phase Change Materials

Voor de begane grond is een ander klimaatsysteem gekozen, omdat hier thermische (beton)massa ontbreekt. Als alternatief daarvoor worden matten met zouten toegepast in het vloerpakket. Limmen legt uit: ‘Deze PCM’s (Phase Change Materials) smelten bij 20 °C, zodat ze veel energie opnemen bij overwarmte in het gebouw. Die warmte geven ze bij afkoeling van het gebouw weer af aan circulerend water onder matten. Ze halen daarmee de pieken uit de temperatuurschommelingen.’

PCM-vloerelementen
Gijs Limmen, met enkele PCM-vloerelementen. Hiermee worden pieken uit de temperatuurschommelingen gehaald.


Afkoelen in de nacht

Dezelfde watervoerende leiding onder de matten zorgt ervoor dat de zouten weer afkoelen en kristalliseren. Dit gebeurt ’s nachts, maar is eventueel ook tussentijds mogelijk bij te grote opwarming. Ook in het plafond zijn PCM’s toegepast. Daar smelten ze boven 22 °C, waarbij ze warmte onttrekken uit de lucht die ventilatoren er overheen blazen. Regenereren gebeurt in principe ’s nachts met buitenlucht. Uiteraard wordt het gebouw voorzien van warmteterugwinning uit de afgezogen ventilatielucht boven in het gebouw.

Hybride ventilatie ABN AMRO
Een detail van het plafond. Draadgoten, armaturen en het hybride systeem voor de luchtbehandeling zijn goed zichtbaar.


Lean: ook voor het ontwerp

Limmen: ‘Bij BAM Bouw en Techniek is Lean werken al vaak de praktijk: maximale waarde realiseren met zo min mogelijk verspilling. Maar dat heeft dan vooral betrekking op de uitvoering. Bij het circulair paviljoen passen we Lean werken ook toe in het ontwerp. Het proces wordt daarmee flink korter. In de rondetafelsetting van het projectteam kunnen we snel beslissingen nemen. In een half uurtje – de tijd die nodig is om even goed naar een tekening te kijken – vinden we doorgaans consensus en daarna kunnen we weer verder.’

Lees ook over de E-installaties in het paviljoen: Gelijkspanning en zonnewarmte voor nieuw ABN-AMRO-paviljoen

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus