Image: Duurzame daktuin voor nieuwe Efteling-attractie Symbolica

Gepost op: 1/07/2017

Duurzame daktuin voor nieuwe Efteling-attractie Symbolica

De Efteling mocht deze zomer een nieuwe attractie verwelkomen. Symbolica, ‘Paleis der Fantasie’, is de grootste en duurste attractie tot nu toe. Voor het eerst worden er ook zonnepanelen toegepast. Maar dan wél op een bijzondere manier.

Symbolica, dat zaterdagochtend 1 juli haar deuren voor het publiek opende, is een wonderlijk paleis waarin niets is wat het lijkt. Iedereen is uitgenodigd om op audiëntie te gaan bij de koning. Tovernar Pardoes zorgt ervoor dat een bezoek verrassend en betoverend zal zijn. Bezoekers worden meegevoerd door geheime gangen en koninklijke vertrekken, waarbij ze van de ene verbazing in de andere vallen.

Koningszaal Symbolica
De Koningszaal, toen er nog werd gebouwd.


Hoogste punt in 2016

Symbolica werd in anderhalf jaar gebouwd, in augustus 2016 bereikten de bouwers het hoogste punt. De basis van het enorme paleis van 60 bij 61 m bestaat uit een staalconstructie van 300.000 kg. Op het 9 m hoge dak van het paleis worden in totaal acht torens geplaatst. De hoogste toren heeft een lengte van maar liefst 20,8 m. Omdat het dak van het paleis zo groot is, vormde dat voor de Efteling een mooie aanleiding voor een groene toepassing.

Jaap den Bleker, ontwerpcoördinator, vertelt: ‘De Efteling investeert al geruime tijd in duurzaamheid. De bouw van deze nieuwste attractie – en het feit dat je vanuit de zwevende pagode uitzicht hebben op het dak van Symbolica – was een goed moment voor iets bijzonders.’

Symbolica persmoment
Een eerder persmoment bij Symbolica.


Paleistuinen van Versailles

Het werden zonnepanelen. Maar dan wel zó dat ze perfect bij de Efteling passen. Als inspiratie werden de paleistuinen van Versailles gebruikt. Den Bleker: ‘Symbolica heeft een daktuin die lijkt op de tuinen van dit Franse paleis. 800 m2 aan sedum is als dakbegroeiing aangelegd.

Sedum, ook wel vetkruid genoemd, werkt isolerend en trekt vlinders en bijen aan. Daarnaast zijn er ongeveer 800 zonnepanelen op het paleisdak geplaatst. Door het ontwerp zijn ze op een esthetische manier in het totaalbeeld geïntegreerd.’

Voor iedereen even betoverend
Dit geldt ook voor de overige installaties. Want hoewel bij Symbolica ‘het nieuwste van het nieuwste op veiligheidsgebied’ is toegepast en de attractie ook heel veel andere mooie technieken herbergt, is en blijft de attractie een sprookje. Het ‘Paleis der Fantasie’ is daardoor voor iedereen even betoverend. Koning Pardulfus kan tevreden zijn.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus