Image: Geen adapters meer nodig in Lelystad

Gepost op: 16/11/2016

Geen adapters meer nodig in Lelystad

Het bedrijvenpark Lelystad Airport Businesspark (LAB) krijgt als eerste ter wereld een publiek gelijkstroomnet. De stroom voor de bedrijven die zich straks op dit park vestigen wordt lokaal opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Door deze pilot wordt niet alleen 10 procent energie bespaard, maar ook een grote hoeveelheid grondstoffen. Dit komt omdat er straks veel minder randapparatuur nodig is om de stroom om te zetten. 

Het energienetwerk in Nederland is gebouwd voor wisselstroom; dit is een manier om elektriciteit te verdelen waarbij de spanning steeds wisselt tussen positief en negatief. Het voordeel is dat met wisselspanning elektriciteit makkelijk over grote afstanden kan worden vervoerd. Veel apparaten werken echter op gelijkstroom. Om de elektriciteit geschikt te maken zijn adapters of omvormers nodig. Doordat deze warm worden, gaat een deel van de energie verloren.

Geen experimenteertuin
In Lelystad bouwt hightechbedrijf Dynniq het eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld, in opdracht van netbeheerder Liander. Paul Juffermans van Liander noemt het net in NGinfra magazine ‘Een pilot, maar zeker geen experimenteertuin. De bedrijven willen gewoon stroom hebben. Het is ‘business as usual’.
Liander kreeg steeds vaker klantvragen, vooral van zakelijke klanten, over gelijkstroom. Bedrijven willen zonnepanelen aanleggen op hun dak, maar willen vervolgens energieverlies voorkomen; met de huidige systemen moet de opgewekte stroom voor het transport eerst worden omgezet naar wisselstroom om vervolgens wederom te wisselen naar gelijkstroom.

Permanent net
Businesspark LAB richt zich op duurzame, innovatieve bedrijven, en een gelijkstroomnet past daarbij. Bedrijven kunnen zowel op wisselstroom als op gelijkstroom worden aangesloten. Het contract voor het gelijkstroomnet wordt aangegaan voor tien jaar, en Liander is van plan om daarna het net te laten staan. Juffermans: ‘In principe is het een permanent net dat we aanleggen. Mochten de resultaten tegenvallen, of als er op een andere manier een kink in de kabel komt, dan kunnen we tussentijds overschakelen op het wisselstroomnet.’

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus