Image: Gelijkspanning en zonnewarmte voor nieuw ABN AMRO-paviljoen

Gepost op: 8/06/2017

Gelijkspanning en zonnewarmte voor nieuw ABN AMRO-paviljoen

Nog dit jaar wordt het circulair paviljoen van ABN AMRO met de naam Circl opgeleverd. Het gebouw aan de Amsterdamse Zuidas wordt een inspiratieplek voor iedereen met interesse voor de circulaire economie. In twee eerdere artikelen op TechniekNL ging het over de circulaire uitgangspunten in ontwerp en bouw  en over de innovatieve klimaatinstallaties  van het circulair paviljoen. Nu komen de E-installaties aan bod. ‘Vrijwel alle apparatuur en de verlichting werken volledig op gelijkspanning.’

Circulariteit wordt steeds nadrukkelijker een thema in het bouwproces. Herbruikbare grondstoffen, duurzaam geproduceerde materialen en alles weglaten wat weggelaten kan worden. Duurzame installatietechniek ondersteunt de uitganspunten van circulariteit. Hoe dat in de praktijk uitpakt, tonen ook de elektrische installaties van het circulaire paviljoen van ABN AMRO.

Gijs Limmen BAM Bouw en Techniek
Gijs Limmen: ‘Vrijwel alle gebruiksapparatuur en verlichting werken volledig op gelijkspanning.’


Unieke schaal

Een voorbeeld is de gelijkspanningsinstallatie van het gebouw. ‘De installatie is zeker op de schaal zoals we die hier hebben toegepast uniek’, vertelt adviseur en technisch specialist werktuigbouwkundige installaties bij BAM Bouw en Techniek Gijs Limmen.

‘Er zijn eerder wel kleine installaties opgeleverd, maar dan ging het steeds om een beperkte ruimte in een kantoor of een proefwoning. Hier gaat het om een compleet gebouw. Vrijwel alle gebruiksapparatuur en de verlichting werken volledig op gelijkspanning. De fabrikant heeft de drivers van de led-armaturen speciaal hiervoor aangepast.’ 

Vergaderruimte Circulair Paviljoen
De toekomstige vergaderruimte. Hier is goed het luchtverdeelsysteem te zien, evenals de lichtarmaturen. Vrijwel alle armaturen werken op gelijkspanning, de drivers werden hiervoor speciaal aangepast door de fabrikant.


Aanzienlijke energiebesparing
Overal in het gebouw zijn USB-C-stopcontacten geïnstalleerd. De apparatuur van de gebruikers, zoals laptops en smartphones wordt hiermee direct – dus zonder tussenkomst van een adapter – gevoed. Op het dak en tegen de houten dakranden van de gevel zijn zonnepanelen bevestigd. Deze geven de stroom direct aan de 350 V DC-gelijkspanningsinstallatie. Ook wordt zonnewarmte gewonnen met Fasolar Façade, een innovatief systeem dat zonlicht concentreert op vacuümbuizen.

Het ontbreken van adapters en omvormers betekent een aanmerkelijke energiebesparing. Limmen: ‘Dat is een van de uitgangspunten van circulariteit. ‘Als team vragen we ons bij iedere fase weer af: volgen we nog de circulaire uitgangspunten? Kan het anders, kan het zonder?Onnodig grondstoffengebruik willen we vermijden.’

Armaturen en spijkerbroeken
Goed in het zicht: de armaturen en plafondplaten van gerecyclede spijkerbroeken die medewerkers van BAM en ABN AMRO inzamelden.


Ook wisselspanning

Het gebouw beschikt overigens gedeeltelijk ook nog over een stroomnet met wisselspanning. Veel apparatuur is namelijk nog niet geschikt voor gelijkspanning. Limmen: ‘Dan betreft het voornamelijk keukenapparatuur en een aantal componenten van de W-installatie. In sommige luchtbehandelingskasten zitten wél DC-motoren die rechtstreeks kunnen worden gevoed vanuit het gelijkspanningsnet. Maar bijvoorbeeld circulatiepompen zijn nog niet verkrijgbaar met DC-motor.’

Er is daarom centraal in het gebouw één grote AC/DC-omvormer opgenomen. De zonnepanelen voorzien de gelijkspanningsinstallatie van stroom en bij overcapaciteit voorzien ze via de bi-directionele omvormer ook het wisselstroomnet van elektriciteit. Als er hierna nog overcapaciteit is, wordt de energie teruggeleverd aan het openbare net.

Gelijkspanning Circulair Paviljoen
Het gebouw beschikt gedeeltelijk ook nog over een stroomnet met wisselspanning. Er is daarom centraal in het gebouw één grote AC/DC-omvormer opgenomen.


‘Innoveren en ervaring opdoen’

De aanleg van zowel een gelijkspannings- als een wisselspanningsinstallatie in het gebouw had wel invloed op de bouwkosten. ‘We betalen uiteraard leergeld, omdat we innoveren en ons in onontgonnen gebied begeven. Maar zo doen we belangrijke ervaring op met circulair bouwen. Ervaring die we weer met leveranciers delen om hen aan te zetten na te denken over circulaire oplossingen.’

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus