Image: Pulse TU Delft: energieneutrale nieuwbouw met gelijkstroomnetwerk

Gepost op: 26/04/2017

Pulse TU Delft: energieneutrale nieuwbouw met gelijkstroomnetwerk

In Delft wordt momenteel hard gewerkt aan het eerste energieneutrale gebouw op de TU-campus. Pulse krijgt onder andere zo’n 950 m² aan zonnecellen op het dak en warmtekoudeopslag in de bodem. Ook wordt er een gelijkstroomnet aangelegd. Kuijpers is als technisch dienstverlener bij de bouw betrokken.

Pulse staat voor een innovatief activerend onderwijs. Ector Hoogstad Architecten tekende voor het ontwerp, maar pakte dit samen op met studenten én docenten van de TU Delft. Om Pulse zo natuurlijk mogelijk in de bestaande omgeving op te nemen wordt het gebouw verbonden met de omliggende gebouwen. Zo sluit het op twee punten aan op 3ME en aan een zijde op Industrieel Ontwerpen met een directe doorgang naar het Learning Lab.


Duurzaamheid aan kop

Duurzaamheid is voor de TU Delft een belangrijk thema. Pulse wordt daarom energieneutraal met een interactieve energiehuishoudig, waarbij de gebruikers betrokken worden. Het gebouw wordt uitgerust met een dak vol met pv-panelen – in totaal zo’n 950 m2 – in combinatie met een warmtekoudeopslag in de bodem en gevels met tweelaags glas.

Een intelligent gebouwbeheersysteem ventileert, verlicht, koelt en verwarmt de verschillende ruimtes in Pulse afhankelijk van het gebruik. De ramen zijn zodanig ontworpen dat optimaal wordt geprofiteerd van het daglicht. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en dus minder energie nodig.

Innovatie klimaatvloeren
Aan het binnenklimaat is ook veel aandacht besteed met innovatieve klimaatvloeren, kilmaateilanden met een geïntegreerde lichtlijn en ventilatie op basis van een CO2-regeling. Om dit alles te realiseren is Prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Faculteit Bouwkunde nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van Pulse.

Uniek gelijkstroomnet
Het nieuwe TU-gebouw in Delft wordt ook uitgerust met een gelijkstroomnetwerk (DC-net). Dit is een primeur; het is een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt. Het DC-net zorgt ervoor dat de door zonnecellen opgewekte gelijkstroom direct, dus vrijwel zonder energieverlies, kan worden gebruikt voor laptops, tablets, smartphones en verlichting binnen dit onderwijsgebouw.

Daarnaast realiseert een DC-net een besparing op materialen (bijvoorbeeld zware transformatoren) en het vereenvoudigt de overstap naar intelligente elektriciteitsnetwerken: de zogeheten smart grids die in de toekomst opwekkers en gebruikers van elektriciteit met elkaar verbinden en vraag en aanbod van elektrisch vermogen in balans houden.

Hernieuwde samenwerking
Met het nieuwe Pulse-gebouw tekenen Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties, meet- en regeltechniek, sprinkler en de wko) opnieuw voor een gezamenlijk project. De oplevering van Pulse staat gepland voor 2018.

Het project Pulse van de TU Delft is 1 van de 10 genomineerden voor de UNETO-VNI Innovatie Award 2017. Stemmen kan via de website van UNETO-VNI.   

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus