Image: Groen borrelen in gasloze sociëteit

Gepost op: 1/06/2017

Groen borrelen in gasloze sociëteit

De studenten van L.A.N.X. Amsterdam houden niet alleen van bier en brallen, maar ook van duurzame energie. Als eerste studentenvereniging van Nederland investeerden ze in warmtepompen, zonnepanelen, isolatie en ledverlichting. Na een verduurzamingsoperatie van 3 jaar ging de gaskraan op 12 mei 2017 definitief dicht.

Tot voor kort ging het er bij het Amsterdamse studentencorps L.A.N.X. niet anders aan toe dan bij een doorsnee studentenvereniging. Veel studenten bij elkaar in een oud, vochtig pand dat ruikt naar rook en bier. De temperatuur loopt op, dus de ramen gaan open.

In de tussentijd draait de bierkoeling in de kelder overuren. En omdat de studenten het bier na een paar glazen ook weer kwijt moeten, blijft het water in de toiletten maar stromen. Het gevolg: een torenhoge energierekening met een gasverbruik van maar liefst 36.000 m³ per jaar (goed voor 24 huishoudens).

20 zonnepanelen en 4 warmtepompen
Dat is nu radicaal veranderd. Met 20 zonnepanelen en 4 lucht-waterwarmtepompen wekken de studenten hun eigen energie op. Een luchtbehandelingsinstallatie verdrijft het vocht en de stank met frisse lucht. In de bestuurskamer is er infraroodverwarming.

Ook zijn toiletten en kranen voorzien van bewegingssensoren, waarmee L.A.N.X. per jaar 840.000 liter water en 2.000 euro bespaart. Het dak en een deel van de ramen zijn geïsoleerd en ruim 40 armaturen zijn vervangen door ledverlichting.

Infraroodpanelen L.A.N.X.
De sociëteit beschikt nu over infraroodverwarming, ledverlichting en dak- en raamisolatie.


Van ontwerp tot onderhoud

H2O Installatietechniek uit Woerden realiseerde eind 2016 en begin 2017 de nieuwe W-installaties voor L.A.N.X en was ook onderaannemer voor de verlichting. Maar het bedrijf was al in 2014 betrokken bij het project, vertelt Guido van Els, directeur van H2O. ‘We zijn er trots op dat we niet alleen de uitvoering hebben gedaan, maar ook het complete ontwerp van de installaties hebben opgepakt. Daarnaast verzorgen we de komende jaren het onderhoud.’

De ontwerpfase duurde relatief lang omdat er naar goed Nederlands gebruik overleg was met verschillende partijen. H2O werkte samen met adviesbureau De Groene Grachten, dat het duurzame concept ontwikkelde en de procesbegeleiding verzorgde. Verder had het bedrijf te maken met wisselende besturen van de studentenvereniging en met de Commissie Welstand van de gemeente. De studentensociëteit bestaat namelijk uit 3 Rijksmonumenten uit de 17e eeuw.

Sociëteit LANX
De sociëteit van L.A.N.X. bestaat uit 3 geschakelde Rijksmonumenten uit de 17e eeuw.


Maatwerk

De 3 panden zijn geschakeld en worden door de studenten als 1 pand gebruikt. Van Els: ‘Dat was een uitdaging bij het ontwerp en de uitvoering. De verdiepingsvloeren van de panden zitten op verschillende hoogtes, waardoor we de luchtkanalen niet simpelweg konden doortrekken. Het is echt maatwerk per pand.’

De bestaande installaties in de sociëteit bleken flink verouderd. ‘We hebben de gedateerde cv-installatie vervangen door 4 warmtepompen op het dak. Op zolder pasten nog net 2 luchtbehandelingskasten die de binnenkomende lucht verwarmen of koelen. De optie tot koelen had L.A.N.X. hiervoor niet vanwege het sterk verouderde ventilatiesysteem. Een derde luchtbehandelingskast staat op de eerste verdieping. Toen we de oude luchtbehandelingskast weghaalden, bleek de gevel erachter verzwakt te zijn. Onze partner Wever Bouwgroep kon die gelukkig herstellen zonder dat het project vertraging op liep.’

Luchtkanalen die tegen een stootje kunnen
Vergt het installatie-ontwerp voor een studentenpand nog speciale aanpassingen? Van Els: ‘Het is een leuk feit dat er warmte wordt teruggewonnen bij de 6 biertanks in de kelder, maar voor ons was dit een logische stap in het ontwerp. Door een simpele verbinding met een luchtkanaal aan te leggen, besparen we toch weer een paar procent. Daarnaast hebben we de uitgangen van de luchtkanalen afgeschermd, want in een studentenpand moet alles tegen een stootje kunnen.’

Luchtbehandeling en warmteterugwinning bierkoelers LANX
De luchtbehandeling (links) en de bierkoelers met warmteterugwinning (rechts).


‘Dit is pas het begin’

Voor de verduurzaming van het pand investeerde L.A.N.X. in één keer 450.000 euro, een bedrag dat zich in zo’n 15 jaar terugverdient. Daarmee koos de vereniging voor het meest ambitieuze plan uit de 3 opties van adviesbureau De Groene Grachten, dat landelijk werkt aan het verduurzamen van historische panden.

Een grote stap, maar de voorzitter van L.A.N.X. noemt het ‘niet meer dan logisch. Onze energierekening daalt, maar we willen ook laten zien dat duurzaamheid kan én nodig is. Dit is pas het begin. Nu alle dispuutshuizen nog.’

Schematische weergave verduurzaming sociëteit L.A.N.X.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus