Gepost op: 27/01/2017

Duurzaamheid op kop in vernieuwd schaatsstadion Thialf

Ook in sportaccommodaties is duurzaamheid belangrijk; zo ook in het nieuwe Thialf Stadion. De schaatstempel in Heerenveen heeft sinds de heropening de duurzaamste laaglandbaan ter wereld en gebruikt 50 procent minder energie dan voorheen. Onder andere pv-panelen, een warmtereflecterende schil, de installatie van een wko én een uitgekiende luchtbehandeling dragen hieraan bij.

Het schaatsstadion Thialf in Heerenveen is voor de schaatssport wat Wimbledon is voor de tenniswereld. Het stadion kent een lange geschiedenis en er sneuvelden al heel wat schaatsrecords. Om die positie te behouden werd in 2012 besloten de ijsbaan te vernieuwen. Op de plek van het oude stadion verrees een hele nieuwe (top)schaatsbaan, natuurlijk voorzien van de laatste technieken.

1,3 MW aan elektriciteit
Zo werden op het dak van het nieuwe stadion bijvoorbeeld vijfduizend zonnepanelen toegepast. Eric Bron, projectleider Huussen Elektro: ’Het was voor ons een bijzonder project, het gaat toch om een groot schaatsstadion dat wereldwijd bekend is.’ Door de plaatsing van de panelen wekt het dak nu 1,3 MW aan elektriciteit op. Daarmee is het het grootste zonnedak op een sportaccommodatie in Nederland geworden. De bedoeling is dat het stadion in 2020 volledig duurzaam en zelfvoorzienend kan draaien.

Volledig all electric
Sinds de verduurzaming kent het stadion ondergrondse warmte- en koudeopslag, waardoor veel energie wordt bespaard. In tegenstelling tot voor de renovatie is Thialf volledig all electric en wordt restwarmte, bijvoorbeeld van de ijsmachines, uitgewisseld met de verwarmingsinstallatie van het gebouw. Ook maakt Thialf gebruik van ledverlichting en is het stadion extreem goed geïsoleerd.

Een 400 m lange glazen wand scheidt de omloop van de wedstrijdhal. Hierdoor is niet alleen vanuit alle ruimtes zicht op het ijs, maar zorgt deze scheidingswand ook voor verschillende klimaatzones. Zo heeft de ijsbaan nu zijn eigen zone, evenals de tribune en de omloop, en kunnen ze afzonderlijk worden beheerd.

Waterinstallaties
Koninklijke Damstra Installatietechniek leverde verschillende werktuigbouwkundige installaties, in opdracht van Warmtebouw Technische Installaties. ‘Voor het nieuwe Thialf hebben wij de riolering-, hemel- en vuilwaterinstallaties mogen leveren, evenals een koud- en warmwaterinstallatie en de sanitaire installaties’, vertelt Hedzer van der Heide, projectmanager bij Koninklijke Damstra Installatietechniek. ‘Daarnaast is er door ons een nieuwe brandbestrijdingsinstallatie aangelegd. We zijn erg trots dat wij – als Friese partij – aan dit prestigieuze project hebben mogen meewerken.’

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus