Gepost op: 27/01/2017

Duurzaamheid op kop in vernieuwd schaatsstadion Thialf

Ook in sportaccommodaties is duurzaamheid belangrijk; zo ook in het nieuwe Thialf Stadion. De schaatstempel in Heerenveen heeft sinds de heropening de duurzaamste laaglandbaan ter wereld en gebruikt 50 procent minder energie dan voorheen. Onder andere pv-panelen, een warmtereflecterende schil, de installatie van een wko én een uitgekiende luchtbehandeling dragen hieraan bij.

Het schaatsstadion Thialf in Heerenveen is voor de schaatssport wat Wimbledon is voor de tenniswereld. Het stadion kent een lange geschiedenis en er sneuvelden al heel wat schaatsrecords. Om die positie te behouden werd in 2012 besloten de ijsbaan te vernieuwen. Op de plek van het oude stadion verrees een hele nieuwe (top)schaatsbaan, natuurlijk voorzien van de laatste technieken. Het bouwteam Thialf, bestaande uit Ballast NedamWarmtebouw Technische Installaties, Croonwolter&dros, DWA en Peutz heeft een state-of-the-art schaatsstadion gerealiseerd.

Installatie voor in en de ijsvloer
Warmtebouw Technische installaties
was bij het nieuwe stadion verantwoordelijk voor het ontwerp, de verduurzaming en realisatie van alle installaties voor HVAC, vriesinstallaties bij de ijsbaan en de sanitaire installaties.
Warmtebouw verving ook, samen met hoofdaannemer Heddes, de complete installatie voor en in de ijsvloer. Dit omvat de vries­installatie, de water­behandeling, de lucht­behandeling en de overdracht van de warmte en koude. De oude baan werd hiervoor gede­mon­teerd en van nieuwe vloerkoeling voorzien, aangevuld met vloerverwar­ming op het binnen­terrein en langs de baan.

Volledig all electric
Sinds de verduurzaming kent het stadion ook een ondergrondse warmte- en koudeopslag, waardoor veel energie wordt bespaard. In tegenstelling tot voor de renovatie is Thialf volledig all electric en kent een energiebesparing van 50 % ten opzichte van de oude situatie. Ook wordt restwarmte, bijvoorbeeld van de ijsmachines, uitgewisseld met de verwarmingsinstallatie van het gebouw. Daarnaast maakt Thialf gebruik van ledverlichting en is het stadion extreem goed geïsoleerd.

Een bijzonder detail aan het ontwerp is dat het nieuwe stadion ook verschillende klimaatzones heeft. Zo heeft de ijsbaan nu zijn eigen zone, evenals de tribune en de omloop. Deze kunnen afzonderlijk worden beheerd. Dit is onder andere mogelijk door een 400 m lange glazen wand scheidt de omloop van de wedstrijdhal.

1,3 MW aan elektriciteit
Op het dak van het nieuwe stadion werden ook 5.000 zonnepanelen toegepast, om nóg meer energie te kunnen besparen. Eric Bron, projectleider bij Huussen Elektro: ’Het was voor ons een bijzonder project. Het gaat toch om een groot schaatsstadion dat wereldwijd bekend is.’ Door de plaatsing van de panelen wekt het dak nu 1,3 MW aan elektriciteit op. Daarmee is het het grootste zonnedak op een sportaccommodatie in Nederland geworden. De bedoeling is dat het stadion in 2020 volledig duurzaam en zelfvoorzienend kan draaien.

Beveiligings- en brandmeldinstallaties
Croonwolter&dros leverde het ontwerp voor alle elektrotechnische installaties, van de verlichting, brandmelding, ontruimings- tot en met de beveiligingsinstallaties en de totale data-infrastructuur. Daarnaast was Croonwolter&dros verantwoordelijk voor de elektrotechnische integratie met het bestaande ijshockeystadion. Het gepresenteerde plan voor de vernieuwbouw van de schaatstempel is tot stand gekomen in samenwerking met Zwarts & Jansma Architecten en Warmtebouw.

Waterinstallaties
Koninklijke Damstra Installatietechniek leverde verschillende werktuigbouwkundige installaties. ‘Voor het nieuwe Thialf hebben wij de riolering-, hemel- en vuilwaterinstallaties mogen leveren, evenals een koud- en warmwaterinstallatie en de sanitaire installaties’, vertelt Hedzer van der Heide, projectmanager bij Koninklijke Damstra Installatietechniek. ‘We zijn er trots op dat we als Fries bedrijf aan dit prestigieuze project hebben mogen meewerken.’

Het project is 1 van de 10 genomineerden voor de UNETO-VNI Innovatie Award 2017. Stemmen kan via de website van UNETO-VNI.   

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus