Image: Houtkachels en zonnepanelen voor monniken

Gepost op: 8/02/2016

Houtkachels en zonnepanelen voor monniken

Op landgoed Slangenburg zitten de benedictijner monniken in de Achterhoekse Sint Willibrords abdij er weer comfortabel bij. Het naoorlogse gebouw is tijdens de renovatie volledig energieneutraal en brandveiliger gemaakt. Geheel passend bij de levensstijl van de monniken en haar gasten.

Opdrachtgever broeder Vesseur voerde samen met het regionale bouwteam, bestaande uit bouwkundig aannemer Eric Bruggink, installateur Jacob Rouweler, loodgieter Gerard Looman van Doetinchems CV bedrijf, Boerman Kreek architecten en de adviesbureau Bongers-Jansen het project uit. Volledig passend bij het budget, de levensstijl en mogelijkheden als monument.

Houtkachel en boilers

Dankzij Rouweler hebben de Spartaanse voorzieningen, ontstaan door vele aanpassingen sinds de jaren vijftig, plaatsgemaakt voor nieuwe technieken. In de winter zorgt een enorme houtkachel ervoor dat het water van de centrale verwarming op temperatuur blijft. Het benodigde hout is afkomstig uit de bossen die de abdij beheert. De monniken gooien de stammen die dit oplevert zelf in de kachel. ‘s Zomers neemt een cv-ketel op gas de opwarming van het water over. Deze zorgt ervoor dat de temperatuur in de cv-leidingen op peil blijft, zodat via lokale warmtewisselaars in warm tapwater kan worden voorzien.

Slimme oplossing

Als de houtkachels loeien komt er teveel warmte vrij; een houtkachel is nu eenmaal niet zo nauwkeurig af te stellen als een cv-ketel. Om het teveel aan warm water niet verloren te laten gaan, staan er twee boilers van 10 en 15 m3 opgesteld, voor tussenopslag van het water dat ongeveer op 80 °C is gebracht. Zo kunnen deze buffers direct in de warmtevraag voorzien wanneer deze toeneemt als er gasten zijn.

230 pv-panelen

In het veld achter de abdij staan 230 pv-panelen opgesteld, hiervoor is nauwkeurig de jaarlijkse opbrengst berekend. De installatie is uitgerust met geavanceerde regeltechniek en voorzien van slimme meters. Zo weten de monniken precies hoeveel warmte er is opgewekt door de houtkachel en de gasketel.

Sober leven

Als er in de zomer veel gedoucht wordt, merk je dat aan de gasrekening. Dit is deels afhankelijk van het gebruikersgedrag. Doordat de monniken gewend zijn aan een sober leven zal dat in deze situatie echter geen probleem opleveren. Want voor de installatiegroep die voor warm tapwater zorgt, is een hoge temperatuur nodig, anders raakt het douchewater via de warmtewisselaar niet op temperatuur.

Privé-kamers monniken

Naast een fikse isolatie van het pand zijn de privé-kamers van de monniken vergroot. Voorheen paste een bed van 2.10 er niet in. Nu is zijn de kamers ruimer en voorzien van douche en toilet. Hiervoor moesten enkele wooncellen in het oude deel van het pand worden opgeofferd. Door de wijzigingen van indeling is er nu echter wel plaats voor negen nieuwe toetredingen in het klooster.

 

Bron: Bouwbelang 5-2015

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus