Image: Mouterij Eemshaven: kennis en techniek gecombineerd

Gepost op: 13/06/2017

Mouterij Eemshaven: kennis en techniek gecombineerd

In Eemshaven wordt door SPIE gewerkt aan 2 nieuwe torens voor de mouterij van Holland Malt. Door deze uitbreiding kan de productielocatie straks maar liefst 280.000 ton mout per jaar verwerken. Daarnaast wordt ook de bestaande procesbesturing compleet vernieuwd en de waterzuivering uitgebreid.

Holland Malt, 100 procent eigendom van Bavaria, beschikt in Nederland over twee moutlocaties. Een in het Noord-Brabantse Lieshout en een ander in Eemshaven. Deze laatste locatie wordt nu uitgebreid zodat de totale productie van beide mouterijen straks 405.000 ton per jaar bedraagt. 50 procent van de vooral pilsmout in Eemshaven gaat naar de Europese markt, de rest wordt verscheept naar Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

De verwachtte groei van de wereldwijde bierconsumptie en de groei in opkomende markten biedt grote kansen voor de mouterij van Holland Malt, dat de ambitie heeft om van de mouterij in de Eemshaven de grootste en meest duurzame van Europa te maken. Dit wordt onder andere bereikt door een hoger kostenbewustzijn, efficiëntere productiemethodes en de toepassing van slimme procesbesturingssystemen.

Twee extra torens
SPIE is als een van de partijen betrokken bij de capaciteitsuitbreiding van deze mouterij. Business Unit Manager Rogier Paanakker vertelt: ‘Om de uitbreiding te kunnen realiseren krijgt de mouterij in Eemshaven twee extra torens. Daarnaast wordt het tussenliggende utiliteitsgebouw gerenoveerd en kon ook de waterzuivering, bedoeld voor de recycling van het proceswater, op een uitbreiding rekenen. Deze membraambioreactor draait inmiddels al.’

bouw mouterij
De twee nieuwe torens voor Holland Malt in Eemshaven zijn nog in aanbouw.


Nieuw besturingssysteem

Het besturingssysteem van de gehele fabriek wordt ook vervangen. Op deze manier is de hele productiesite straks weer helemaal up-to-date. ‘Wij verzorgen voor Holland Malt alle bekabeling – zowel de elektrotechnische als de besturingskabels – in de nieuwbouw. Al het denkwerk is inmiddels afgerond; alle routes zijn bepaald en we werken nu aan de uitvoering’, legt Paanakker uit.

Het is de bedoeling dat eind 2017 alle kasten en kabels zijn aangebracht zodat de uitbreiding begin 2018 in productie zal zijn. Omdat het een industriële omgeving is moest met een aantal zaken rekening worden gehouden. Met bepaalde normen, maar bijvoorbeeld ook met de hoge temperatuur bovenin de mouterij. ‘Hoe hoger, hoe warmer. Daarom zijn er op bepaalde plekken in de torens kwalitatief hoogwaardige kabels, armaturen en speciale hittebestendige lampen nodig.’

State-of-the-art productielocatie
Maar dat is niet alles. Ook in de oude torens wordt momenteel de bekabeling van de besturingssystemen vernieuwd. Het tussenliggende utiliteitsgebouw is de plek waar ze vervolgens aan de nieuwbouw worden gekoppeld. Volgens Paanakker is de hele mouterij daardoor straks weer een state-of-the-art productielocatie.

‘Er is de afgelopen paar jaar veel gedaan om de efficiëntie van de al bestaande productieprocessen te verhogen. Onze nieuwe installaties dragen hier mooi aan bij. Kennis wordt in Eemshaven gecombineerd met slimme techniek; een mooi voorbeeld van smart industry. We zijn trots dat we daar als SPIE aan mogen bijdragen.’

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus