Image: Frisse en lichte stal voor Drentse kippen

Gepost op: 24/01/2017

Frisse en lichte stal voor Drentse kippen

De familie Beijering uit het Drentse Schoonloo heeft twee nieuwe vleeskuikenstallen laten bouwen, met allerlei manieren om het de kippen zo comfortabel mogelijk te maken. Tegelijk wordt er zo zuinig mogelijk met energie omgesprongen en dankzij het zonnedak produceert de boerderij ook nog eens meer energie dan er gebruikt wordt. De installaties in de nieuwe stallen werden verzorgd door Geissler Installatietechniek.

Het meest tevreden is boer Jantinus Beijering uit het Drentse Schoonloo over de automatisch oplierbare voerlijnen en drinknippel-lijnen. Beijering vertelt aan Pluimveeweb: ‘Dat bevalt me super goed. Ik overweeg om de drinknippellijnen in onze twee oude stallen uit 2002 ook automatisch oplierbaar te maken.’ In elke stal hangen zes van deze drinknippel-lijnen met lekbakjes, zodat de kuikens kunnen drinken en eten zonder dat de hele stal vies wordt. Het drinkwater voor de kippen komt uit een eigen bron bij de boerderij.

Minder CO2 in de stal
Om het klimaat voor de kuikens goed te houden zijn drie heaters opgehangen, waarvan er maar twee worden gebruikt. De stal is heel goed geïsoleerd met glaswol. Om 29.000 kuikens groot te brengen is nu nog maar 400 m3 gas nodig. De nieuwe heaters geven minder stof af, en het rookgas gaat via een afvoerkanaal naar buiten, waardoor er minder CO2 in de stal terecht komt.

De lucht in de stal wordt nog frisser door de twee stofionisatie-units die zijn opgehangen. In een kippenstal is onvermijdelijk veel fijnstof. Dit fijnstof zorgt voor een nare geur, en veroorzaakt problemen met de luchtwegen. De stofionisatie-units maken de lucht statisch, en trekken het stof naar één punt.

Daglichttoetreding
In de zijmuren van de stal is een lichtstraat gemaakt, waardoor daglicht naar binnen kan. Als er genoeg daglicht invalt worden de lampen automatisch uitgeschakeld. Aan de buitenkant schuift er ‘s nachts automatisch een zeil voor de lichtstraat, zodat de omgeving geen last heeft van het felle licht uit de stal.

Op warme dagen wordt de stal koel gehouden met een nevel-koelsysteem. Met een uitgebreide pluimveecomputer kan de boer alles in de gaten houden: het klimaat in de stal, het energiegebruik, en het verbruik van water en voer. De pluimveecomputer is gekoppeld met de smartphone van de boer, zo kan hij ook op afstand aanpassingen doen.

Een dak vol panelen
Al deze apparatuur wordt van stroom voorzien door een dak vol pv-panelen. De vijftienhonderd zonnepanelen leveren samen jaarlijks zo’n 500.000 kW aan stroom. Het bedrijf gebruikt daar zo’n 270.000 kW van, de rest wordt teruggeleverd aan het net.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus