Image: Duurzaam veilige straat dankzij C2C-klinkers en BikeScout

Gepost op: 1/02/2017

Duurzaam veilige straat dankzij C2C-klinkers en BikeScout

Niet alleen gebouwen kunnen duurzaam ontworpen worden, maar ook de openbare ruimte. Dat bewijst de gemeente Leidschendam-Voorburg met de herinrichting van de Burgemeester Kolfschotenlaan. Het asfalt op de weg maakt plaats voor duurzame klinkers die CO2 afbreken en de straat wordt met led’s verlicht. Daarnaast kunnen fietsers straks veilig de weg oversteken door het innovatieve radarsysteem BikeScout van Heijmans.

Het asfalt op de Burgemeester Kolfschotenlaan in Leidschendam was aan vervanging toe, Voor de gemeente Leidschendam-Voorburg een mooi natuurlijk moment om de weg duurzaam en veilig te herinrichten. Leerlingen van het naastgelegen Veurs Lyceum mochten daarbij meedenken over het nieuwe ontwerp.

Cradle-to-cradle en led
Eind 2016 is de groene omgeving naast de weg opnieuw ingericht. Zo kwamen er natuurvriendelijke aflopende oevers langs het water. Maandag 16 januari startte Dura Vermeer met het werk aan de weg. De klinkers die hiervoor worden gebruikt zijn op een duurzame manier geproduceerd en het materiaal kan volledig worden hergebruikt. Daarmee voldoen ze aan het certificaat C2C.

In de toplaag van de klinkers is het mineraal olivijn verwerkt dat CO2 afbreekt. Ook bevat de toplaag een duurzaam reflectiemateriaal dat zorgt voor een uitstekende lichtreflectie. Hierdoor kan de gemeente 7 % extra besparen op de nog te plaatsen energiezuinige en dimbare ledverlichting.

Verbetering veiligheid
De Burgemeester Kolfschotenlaan wordt niet alleen duurzaam, maar ook veel veiliger. Zo mogen automobilisten straks niet harder rijden dan 30 km/h en wordt de kruising veilig gemaakt met het door Heijmans ontwikkelde BikeScout-systeem. Dit is een intelligent radarsysteem dat automobilisten waarschuwt voor naderende fietsers. Dat doet het door de snelheid en afstand van naderende fietsers te volgen en de aankomsttijd op de kruising te berekenen. Op de juiste tijd waarschuwen oplichtende ledlampen in het wegdek het verkeer voor naderende fietsers.

Duurzaamste straat
Begin april is de transformatie van de Burgemeester Kolfschotenlaan voltooid. De weg is dan veiliger voor verkeer en ook nog eens de duurzaamste straat in Leidschendam-Voorburg.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus