Image: Eindelijk mogen de dronepiloten van SPIE aan de slag!

Gepost op: 17/11/2016

Eindelijk mogen de dronepiloten van SPIE aan de slag!

SPIE Nederland heeft van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de licentie gekregen om inspecties en metingen met drones uit te voeren. SPIE is een van de weinige bedrijven in Nederland met zo’n licentie.

Met de nieuwe licentie mogen de drones van SPIE tot 120 m hoog vliegen. De vliegende robots zullen inspecties uitvoeren aan bijvoorbeeld bruggen en windmolens. Dit bespaart enorm veel kosten en tijd, en ook moeilijk bereikbare locaties kunnen nu geïnspecteerd worden.

Infraroodcamera
De drone die SPIE gebruikt kan inspecties uitvoeren in zowel twee- als driedimensionaal beeld en met  een infraroodcamera kunnen warmteprofielen in kaart worden gebracht. Door de camera die aan de drone zit te verbinden met een display op het grondstation, kan het te inspecteren object in full hd worden bekeken en direct worden geanalyseerd. Met een speciale camerabol die aan de drone wordt gehangen kunnen zelfs 360°-foto’s worden gemaakt.

Techniek sneller dan wetgeving
Het verkrijgen van de licentie was niet makkelijk, de wetgeving rondom drones is namelijk nog volop in beweging. Dronepiloot Johnny van der Poel vertelt: ‘De techniek gaat sneller dan de wetgeving rondom drones. Er werd in het begin vooral vastgehouden aan de wetgeving van de civiele luchtvaart. Onder andere door de regelmatige wijzigingen in de regelgeving liet de licentie langer op zich wachten.’

Stapje voor stapje
SPIE opperde al 2,5 jaar geleden het idee om een drone aan te schaffen voor inspecties en metingen; de piloten kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. Dronepilote Tara van Haperen: ‘De benodigde theoretische en praktische opleidingen zijn succesvol afgerond, de drone is luchtwaardig bevonden en een operationeel handboek is opgesteld. Het moest stapje voor stapje, maar nu kunnen we onze drone dan eindelijk inzetten.’

Het project is 1 van de 10 genomineerden voor de UNETO-VNI Innovatie Award 2017. Stemmen kan via de website van UNETO-VNI.   

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus