Image: Velsertunnel geopend na renovatie

Gepost op: 16/01/2017

Velsertunnel geopend na renovatie

De Velsertunnel, met bouwjaar 1957 de oudste snelwegtunnel van Nederland, is sinds maandag 16 januari weer open voor verkeer. Een consortium van de bedrijven BESIXDura VermeerSPIE Nederland en TBI-onderneming Croonwolter&dros gaf de tunnel een grondige opknapbeurt, waardoor het verkeer weer veilig en vlot door kan rijden. 

De Velsertunnel, tussen IJmuiden en Beverwijk, was negen maanden lang afgesloten voor verkeer. Tijdens deze periode is onder meer het ventilatiesysteem compleet vervangen. Ook zijn er nieuwe vluchtwegen en een digitale besturing aangelegd. Tevens werd de doorrijhoogte met 12 cm vergroot.

34.000 m2 aan lichtroosters
De tunnel heeft verder nieuw asfalt gekregen, en de 34.000 m2 lichtroosters bij de in- en uitgangen van de tunnel zijn hersteld. Deze zogenoemde wybertjes waren flink beschadigd door te hoge vrachtwagens en betonrot. Voorheen moesten er bijna dagelijks spoedreparaties worden uitgevoerd in de tunnel, omdat vrachtwagens te hoog waren en schade veroorzaakten aan het tunneldak.

De doorrijhoogte is tijdens de renovatie met 12 cm vergroot, daarnaast zorgt tegenwoordig een tunnelbeschermingsconstructie ervoor dat het laagste punt niet meer in het midden van de tunnel zit, maar bij de ingang.

Om te voorkomen dat te hoge vrachtwagens de tunnel in rijden, zijn er in 2015 door Strukton Worksphere al fotoborden geïnstalleerd: een slim systeem waarop de vrachtwagenchauffeur zijn eigen vrachtauto op een groot scherm ziet, met in twee talen de waarschuwing dat hij te groot is, en van de weg moet.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus