Gepost op: 16/11/2016

Met de veerboot naar Texel? Dan ben je groen bezig!

De veerboot naar Texel is sinds deze zomer één van de schoonste van Europa. Veerdienst TESO heeft een nieuw schip laten bouwen, daarbij is gekozen voor zo groen mogelijke oplossingen. De MS Texelstroom vaart niet alleen op groen gas, er is meer dan 700 m2 zonnepanelen op het dak geplaatst en aan boord wordt deels grijs water gebruikt.

Het nieuwe schip van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) vaart gedeeltelijk op CNG. Dit is gecomprimeerd aardgas; TechniekNL schreef hier al eerder over in het artikel over de duurzame haven in Antwerpen. Er is gekozen voor dit type aardgas, omdat hier al leidingen voor aanwezig waren op het eiland. Dit gas kan bovendien makkelijk getankt worden als het schip ‘s nachts stil ligt. Door CNG te gebruiken wordt ruim 20 procent energie bespaard, en er worden geen roetdeeltjes meer uitgestoten. Eigenaar TESO wacht nog op groen licht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om met het gebruik van CNG te beginnen, tot die tijd vaart het schip alleen op zwavelarme diesel en zonne-energie. 

texelstroom-720x405-lichter

Radiatoren
De verwarming aan boord van de MS Texelstroom is geleverd door Prenger Warmtetechniek. Er zijn energiebesparende paneelradiatoren geplaatst, die snel kunnen opwarmen en in vergelijking met gewone paneelradiatoren een besparing van zo’n 11 procent opleveren. Het koelsysteem van de motor is gekoppeld aan een warmteterugwin-unit, zo wordt ‘s nachts het interieur verwarmd met de warmte van de motor.

Grijs water
De zonnepanelen op het dak van het schip leveren zo’n 10 procent van de energie die het schip nodig heeft. Verder worden de toiletten doorgespoeld met grijs water, dat bijvoorbeeld is gebruikt om handen te wassen. De MS Texelstroom is niet alleen megagroen, de boot is ook bijzonder snel. De overtocht duurt slechts twintig minuten, en als de boot een ambulancevaart moet maken, is hij zelfs binnen zeven minuten terug aan de wal.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus