Image: Hoe installatietechniek wondinfecties voorkomt

Gepost op: 15/12/2016

Hoe installatietechniek wondinfecties voorkomt

Hoe zorg je ervoor dat in operatiekamers lucht vanuit ‘vuilere’ zones niet naar de patiënt toe stroomt? Ook daarmee houdt de techniek zich bezig. De oplossing heeft een naam: het laminairdownflowsysteem. ULC installeert dit systeem in OK’s door het hele land. Twee OK’s in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn onlangs opgeleverd met de nieuwste snufjes.

Operatiekamers in Nederland zijn uitgerust met een plenum: een grote roestvaststalen bak aan het plafond boven het patiëntengebied. Via het HEPA-filter stroomt de schone lucht naar beneden, over de operatietafel, het operatieteam en de tafel met instrumenten. De lucht wordt in verschillende temperaturen in verschillende zones geblazen. Het CG-doek aan het plenum zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de lucht over plenumoppervlak. Door de kleine luchtbewegingen wordt voorkomen dat lucht vanuit ‘vuilere’ zones naar de patiënt toe stroomt. Dat verkleint de kans op bacteriële infecties aanzienlijk.

Gordijntjes
“Dit soort plenums is tegenwoordig de norm in OK’s”, vertelt Ron de Heus, projectleider uitvoering op het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. “De technische richtlijnen veranderen voortdurend. Zo hebben we in deze OK’s plenums met ‘skirts’ – een soort gordijntjes – geïnstalleerd, waardoor de schone lucht zich minder snel vermengt met de minder schone lucht buiten het plenum. Dit alles met het doel om het beschermd gebied zo groot mogelijk te maken.“

Passen en meten
In twaalf weken tijd transformeerde ULC twee verouderde OK’s in moderne operatiekamers. Jacco Kok, lead engineer, vertelt: “Eerst is alles gedemonteerd en zijn de plafonds opengelegd. Daarna hebben we twee nieuwe luchtbehandelingskasten in de technische ruimte boven de OK’s geplaatst. De luchtkanalen zijn vervolgens in de plafonds geïnstalleerd. Dat was nog even passen, meten en enige aanpassingen in het ontwerp vanwege balken die bij de sloop onverwacht tevoorschijn kwamen. De volgende stap was het plaatsen van de plenums en de aansluiting op de kasten. Ook de installaties voor de verwarming, koeling en medische gassen hebben we aangelegd. Daarna was het zaak om de luchtkanalen goed schoon te spoelen, de plenums schoon te maken en de luchtfilters te plaatsen.”

Operaties gingen door
De laatste – en spannendste – stap was het meten van de temperaturen, downflow en mengverhoudingen van de lucht. Bochten en knikken in de luchtkanalen kunnen de uitkomsten immers beïnvloeden. “Gelukkig waren de metingen vrij snel goed”, zegt Ron de Heus. Hij vindt het een compliment waard voor de vakmensen die het werk hebben voorbereid en uitgevoerd. “In zeer korte tijd hebben deze mannen uitstekend werk geleverd. Ze hebben flexibiliteit getoond bij tegenslag. Ze hebben gewerkt op kleine oppervlaktes met weinig opslagruimte. Bovendien hebben ze goed rekening gehouden met operaties die in de omliggende ruimtes gewoon doorgingen.”

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus