Image: Slot Loevestein: nieuwe installaties met een middeleeuwse look

Gepost op: 7/03/2017

Slot Loevestein: nieuwe installaties met een middeleeuwse look

Slot Loevestein is meer dan 650 jaar oud en misschien wel het beroemdste kasteel van Nederland. Wie kent niet het verhaal van Hugo de Groot, die uit het slot ontsnapte in een boekenkist? Het kasteel mag dan uit de middeleeuwen stammen, de installaties binnen de muren zijn gloednieuw. Dat is het werk van Lomans.

Ieder jaar bezoeken meer dan 100.000 mensen Slot Loevestein voor een rondleiding, een evenement of een feest. Dan is het belangrijk dat de brandmeldinstallatie, de noodverlichting en ontruimingsinstallatie goed werken. Tussen november 2016 en februari 2017 vernieuwde Lomans deze installaties. Vijf uitdagingen bij deze klus in een monumentaal pand.

1. Geen hinder voor bezoekers
In de winter is het museum van Slot Loevestein alleen in het weekend open. Maar doordeweeks komen er wel bezoekers voor geboekte rondleidingen, feesten en partijen. Die bezoekers mochten geen hinder ondervinden van de werkzaamheden. De monteurs van Lomans probeerden daarom geluidsoverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Ook zorgden ze ervoor dat de zalen snel weer beschikbaar en opgeruimd waren.

Werkzaamheden Slot Loevestein

2. Werk aan plafonds
De meeste plafonds in het slot zijn zo hoog dat ze niet met een ladder zijn te bereiken. Daarom plaatste Lomans steigers om te kunnen werken aan de installaties aan het plafond. Beneden was dat geen probleem, maar ook op hogere verdiepingen waren steigers nodig. In delen werd de steiger naar boven gebracht door nauwe gangen en over smalle trappen. Voorzichtig, om niks te beschadigen. Een tijdrovende klus.

Noodverlichting plafond Slot Loevestein

3. Bekabeling
Hoe breng je bekabeling aan op dikke kasteelmuren? Een gewone boor volstaat hiervoor niet. Daarom maakte Lomans in Slot Loevestein gebruik van extra lange boren.

Bekabeling Slot Loevestein

4. Nieuwe installaties in een eeuwenoud gebouw
Bij een middeleeuws slot kunnen moderne installaties afbreuk doen aan het monumentale karakter. Daarom mogen ze niet opvallen. Lomans monteerde de installaties zoveel mogelijk uit het zicht en zorgde ervoor dat ze dezelfde kleuren kregen als het gebouw. De rookmelders, speakers, kabelgoot, leidingwegen en algemene noodverlichting zijn allemaal geleverd in een houtbruine kleur.

Houtbruine installaties Slot Loevestein

5. Ontruimingsalarm
Bezoekers moeten in noodsituaties weten hoe ze zo snel mogelijk de uitgang kunnen bereiken, of waar de nooduitgangen zijn. Bij een attractie als Slot Loevestein is dat lastiger te organiseren dan bij een pand waar iedere dag dezelfde mensen komen. Daarom heeft Lomans een type-A-ontruimingsinstallatie geplaatst. Bij dit type alarm horen bezoekers niet alleen een waarschuwende toon, maar ook een gesproken instructie in diverse talen. Dat biedt extra veiligheid bij een eventuele evacuatie.

Ontruimingsinstallatie Slot Loevestein

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus