Image: Duurzaam thuis voor nieuwe bewoners Burgers’ Mangrove

Gepost op: 13/07/2017

Duurzaam thuis voor nieuwe bewoners Burgers’ Mangrove

Bij Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem is vanaf 13 juli een nieuw bijzonder technisch hoogstandje te vinden: de grootste overdekte mangrove ter wereld. Met warmte- en koudeopslag in de bodem en slimme water(filter)technieken kunnen de nieuwe bewoners op een duurzaam en schoon onderkomen rekenen.

Burgers’ Mangrove In Arnhem, sinds 13 juli open voor het publiek, is het grootste overdekte zoutwatervloedbos ter wereld met een oppervlakte van maar liefst 3.000 m2. Dit is het natuurlijke leefgebied van charismatische diersoorten als zeekoeien, wenkkrabben, vogels, vlinders en vissen. De mangrove strekt zich uit over een koepelvormige constructie met UV-doorlatend luchtkussendak. Het hoogste punt van de mangrove is 16 m.

Zeekoeien en vlinders
Vanaf het strand, grenzend aan een Belizaans dorpspleintje, wandelt de bezoeker het nieuwe ecosysteem binnen. Onderweg komt hij onder andere wenkkrabben en degenkrabben tegen, iets verderop staat hij plotseling oog in oog met de zeekoeien, die vlak langs de reusachtige ruit van 12 m lang en 1,8 m hoog voorbij kunnen zwemmen. Deze zeekoeien hebben een bassin met een inhoud van maar liefst 1 miljoen liter water.

Schilderwerk Mangrove
Tijdens de bouw was er ook veel aandacht voor de aankleding van de mangrove.

 

Overal in Burgers’ Mangrove is gebruikgemaakt van de nieuwste technieken. Zo ook bij het filtersysteem en de locatie van de technische ruimte. Door handig gebruik te maken van de zwaartekracht stroomt het water vanzelf naar de kelders van het zogeheten Life Support System, het gebouw waarin de filterinstallatie is gehuisvest. Daarna wordt het water slechts eenmaal omhoog gepompt, wat opnieuw energiezuinig werkt.

Bijzondere filterinstallatie
De filterinstallatie bestaat onder andere uit trommelfilters (filtert voer en uitwerpselen uit het water), druppelfilters (tegen bacteriën), eiwitafschuimers en een helofytenfilter. Dit laatste filter maakt gebruik van natuurlijke filterprocessen van waterplanten en wordt als zodanig regelmatig bij vijvers toegepast.

Een helofytenfilter met mangroveplanten is echter nog nooit eerder ter wereld in een dierenpark toegepast; zeker niet op deze schaal. Tenslotte wordt het in Burgers’ Mangrove – net als in een echt mangrovegebied – elke dag eb en vloed. Hiervoor wordt twee keer per dag 600 m3 aan water verpompt.

Filters Burgers Mangrove
Met diverse filters en een afschuimer wordt het bassinwater gezuiverd.


Warmteopslag in de bodem

Koninklijke Burgers’ Zoo beschikte al over een installatie voor warmte- en koudeopslag in de bodem, maar deze is recent uitgebreid. Bij dit systeem wordt in de zomer warmte opgeslagen en in de winter weer naar boven gehaald. Koude gaat in de winter vervolgens weer de opslag in. De mangrove, waar het altijd zo’n 24 tot 26 °C is, is hier nu ook op aangesloten.

4 nieuwe luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning blazen de benodigde warme lucht de Mangrove in, hierbij worden de kasten door de centrale wko-installatie van warmte voorzien. Al met al kunnen de nieuwe bewoners van Burgers’ Mangrove op een mooi, maar ook duurzaam onderkomen rekenen.

Luchtbehandelingskasten
4 luchtbehandelingskasten met een capaciteit van 60.000 m3/h blazen voorverwarmde lucht de koepel in.

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus