Image: Vernuftige filters zorgen voor zuiver zwembadwater

Gepost op: 2/12/2016

Vernuftige filters zorgen voor zuiver zwembadwater

Marjolein Peters promoveerde onlangs aan de TU Delft op chloorvrije zwembaden. Het onderzoek is geïnitieerd en mede gefinancierd door Hellebrekers Technieken, die de onderzoeksresultaten direct in de praktijk toepast.

De meeste zwembaden worden schoon gehouden met chloor. Effectief, want aan chloor zitten veel voordelen. Maar chloor heeft ook nadelen. Veel mensen krijgen last van geïrriteerde ogen, droog haar en een droge huid. Ook zijn bepaalde micro-organismen resistent tegen chloor en kan chloor – in combinatie met de warme temperatuur in veel zwembaden – corrosie van metaal veroorzaken. Daarom worden alternatieven onderzocht, bijvoorbeeld door Marjolein Peters, die aan de TU Delft promoveerde op de effecten van een chloorvrij zwembad op de micro-organismen in het water.

Slijmerig laagje
Samen met Maarten Keuten van Hellebrekers Technieken, en zijn partners van Sportfondsen Nederland en Van Remmen UV Techniek, onderzocht Peters de effectiviteit van biofilters en UV-licht. Zonder chloor in het water gaan de micro-organismen niet dood, en ontstaat er een biofilm. Biofilm is een slijmerig laagje op de wanden van het zwembad, en een broedplaats voor ziekteverwekkers. Deze microfilm kan worden voorkomen door het water in drie stappen te zuiveren, de zogenoemde DIPool-methode.

Filters en UV-licht
Met de DIPool-methode wordt het water eerst gefilterd door een biologisch filter, waarmee de opgeloste stoffen eruit worden gefilterd. Daarna wordt het water schoongemaakt via ultrafiltratie. Hierbij haalt een hele fijne zeef alle deeltjes en micro-organismen tot 0,2 µm uit het water. De overige micro-organismen worden met UV-licht bestraald en geïnactiveerd. Uit het onderzoek van Peters bleek het zwembadwater na deze drie stappen bijna even schoon is als water dat met chloorproducten werd gezuiverd.

Hygiënisch gedrag
Ook interessant om te weten: wat nog veel beter werkt dan microfilters, is hygiënisch gedrag van de badgasten. Volgens de onderzoekers zou het water 30-40 procent schoner zijn als iedereen voor het zwemmen een minuut zou douchen, en nóg eens 30-40 procent schoner als niemand meer in het zwembad zou plassen.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus