Image: Van den Pol: warm welkom door Pepper en Zora

Gepost op: 25/10/2016

Van den Pol: warm welkom door Pepper en Zora

Bij Van den Pol Elektrotechniek hebben ze sinds kort bijzondere nieuwe collega’s: Pepper en Zora. Met de komst van deze twee programmeerbare robots is bij dit Montfoortse familiebedrijf de toekomst al begonnen.

Het zal je maar gebeuren; een ontvangst door een heuse robot. Bij Van den Pol Elektrotechniek uit Montfoort ‘werken’ sinds kort Pepper en Zora. Sinds hun komst zijn ze 24 uur per dag in het bedrijf aanwezig. Ze begroeten klanten en helpen hun ‘analoge’ collega’s. Het werkt: mensen praten tegen de robots alsof het levende wezens zijn.

pepper en zoraGezelschapsrobot
Zora, de kleinste robot, is de eerste ‘humanoïde’ robot ter wereld. Zo maakt Zora contact, bijvoorbeeld met bejaarden in woonzorgcentra, met autistische kinderen en patiënten in ziekenhuizen. In de zorg wordt ze inmiddels al toegepast, hier schreven we al eerder over.

Pepper is het grote zusje van Zora. Ook zij heeft tal van sensoren, waaronder een voelsensor en beschikt over een 3D-camera. Het is een gezelschapsrobot die afspraken onthoudt, dingen opzoekt en korte gesprekken kan voeren. Ze herkent zelfs emoties door een analyse van gezichtsuitdrukking en stempatronen.

Verbonden met familie
Beide robots zijn wereldwijd verbonden met hun familieleden; zo leren ze van elkaar. Ook komen er steeds meer apps beschikbaar waardoor Zora en Pepper allerlei taken kunnen uitvoeren. ‘Binnen afzienbare tijd zullen robots niet meer weg te denken zijn uit het dagelijks leven’, zegt Wim van den Pol, directeur van het Montfoortse familiebedrijf. ‘Pepper en Zora helpen ons om ervaring op te doen. Medewerkers krijgen inzicht in hun mogelijkheden en beperkingen. Die kennis delen wij graag met onze klanten.’

De twee robots bemannen niet alleen de receptie van het familiebedrijf, maar gaan ook geregeld op reis. Projectleider Ronald Kiens vertelde hier eerder over in het AD: ‘Onze vertegenwoordigers nemen haar mee naar klanten. Ook om te laten zien wat de toepassingsmogelijkheden zijn. We willen een innovatief bedrijf zijn en dit is een mooie manier om dat uit te stralen.’

Het project Zora en Pepper is 1 van de 10 genomineerden voor de UNETO-VNI Innovatie Award 2017. Stemmen kan via de website van UNETO-VNI.   

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus