Image: Nieuwe Kerk Delft: elke armatuur op de juiste plek

Gepost op: 6/06/2017

Nieuwe Kerk Delft: elke armatuur op de juiste plek

Na een paar jaar van restauratie en uitbreiding kunnen bezoekers de Nieuwe Kerk in Delft straks in een ander licht zien. Nieuwe armaturen met ledlicht, geprogrammeerd volgens een professioneel lichtplan, laten het interieur van deze imposante kerk nog beter tot zijn recht komen. Er werden zelfs alpinisten ingeschakeld om de armaturen in de nok te bevestigen.

Al zo’n 600 jaar siert de Nieuwe Kerk het marktplein van Delft en in die jaren is zijn uiterlijk vaak veranderd. De afgelopen jaren kreeg de kerk door een restauratie en uitbreiding opnieuw een ander aanzien. Ook de installaties zijn vernieuwd. Zo kwam er vloerverwarming onder de natuurstenen vloer zodat de kerkgangers niet meer rillend in de bank zitten. De verouderde verwarmingsketels zijn vervangen door een modern luchtverwarmingssysteem.

Werkzaamheden Nieuwe Kerk

Verlichting op grote hoogte
De E-installaties in de kerk, waaronder de installatie van de nieuwe ledverlichting, zijn het werk van SPIE Nederland. Eigenlijk kreeg Alewijnse Delft de opdracht in oktober 2016, maar kort daarop werd dit bedrijf overgenomen door SPIE. ‘Bij de installatie van verlichting in deze kerk, zit de uitdaging in de hoogte’, vertelt projectleider Han van den Bosch. ‘Vanwege de al aangelegde vloerverwarming konden er geen hoogwerkers worden ingezet. Het gewicht is te zwaar voor de vloer.’ Industriële klimmers van Height Specialists hebben daarom alle armaturen netjes op de juiste plek gehangen.

‘Alleen nog maar stekkertjes vast klikken’
Het was een spectaculair gezicht. Met een speciale katapult zijn kabels en touwen om de hoge balken in de kerk geschoten. Zo konden de industriële klimmers het plafond bereiken. De meesten van hen hebben wel een technische achtergrond, maar specifieke elektrotechnische kennis was geen vereiste. Van den Bosch: ‘We hebben alles goed voorbereid. Vanaf de zolder van de kerk konden we de bekabeling op de balken laten zakken. Aan de armaturen hebben we stekkertjes bevestigd, zodat de klimmers ze alleen nog maar vast hoefden te klikken.’

Armatuur Nieuwe Kerk ophijsen

Armatuur Nieuwe Kerk Delft

Programmeren volgens een lichtplan
Voor de plaats van de verlichting en de juiste programmering werkten de installateurs volgens een lichtplan dat is ontworpen door de lichtarchitecten Hoebink en Daniëls. Het DALI lichtmanagementsysteem werd geleverd van Helvar. Vanwege de vele activiteiten die in de Nieuwe Kerk georganiseerd worden, is ervoor gekozen om de verlichting te schakelen per soort armatuur, per sectie en zelfs per armatuur.

Via een touchscreen en een iPad kan de gebruiker een bepaalde sectie in de kerk selecteren op een plattegrond. Vervolgens kan hij in deze sectie een complete verlichtingsgroep bedienen of een individueel armatuur. Op hetzelfde scherm kan de gebruiker ook de deursignaleringen en camerabeelden weergeven, zodat hij makkelijk het overzicht houdt van de situatie in de kerk.

Helvar visualisatie Nieuwe Kerk

Overige E-installaties
SPIE verzorgde ook een compleet nieuwe geluidsinstallatie, een nieuw inbraakalarm, een nieuwe telefooncentrale en een data-installatie. Verder moderniseerden de installateurs de brand- en ontruimingsinstallatie en brachten ze nieuwe vloerdozen aan met aansluitingen voor catering. Door alle nieuwe E-installaties is de kerk weer up-to-date en beter geschikt voor uiteenlopende activiteiten. En of er nu een bruiloft is of een begrafenis, een concert of een eredienst, voor elke situatie is er een unieke belichting.

Klimmers bovenin in de Nieuwe Kerk

Meer technische details leest u in een uitgebreider artikel in vakblad E&I.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus