Image: Verticaal ‘prefabben’ met puzzelstukken van 14 meter

Gepost op: 3/04/2017

Verticaal ‘prefabben’ met puzzelstukken van 14 meter

In het hart van Groningen verrijst het nieuwe icoon van de stad: het Groninger Forum. Een multifunctioneel centrum van 10 verdiepingen hoog dat plaats gaat bieden aan een bibliotheek, bioscoopzalen, een museum, de VVV-winkel en horecagelegenheden. Twee verticale betonkernen bevatten de ‘slagaders’ van de installaties; kilometers aan buizen voor elektra, water, lucht en riolering die aftakken naar de verdiepingen. BAM Bouw & Techniek paste hier voor het eerst een innovatieve prefab-methode toe: het bedrijf maakte installatiekooien waarin alle leidingen al zijn voorgemonteerd. Vervolgens hees het de puzzelstukken van 14×2,5 m kant-en-klaar in de betonkernen.

‘Prefabben’ is niet nieuw in de installatietechniek. Maar meestal gaat het om horizontale modules voor de plafonds op de verdiepingen, die men op de bouwplaats nog wel moet bevestigen. Alle aftakkingen van de hoofdleidingen komen in dat geval in modules aan op de bouw. Bij het Groninger Forum voerde BAM Bouw & Techniek ook het verticale, centrale buizensysteem prefab uit en kwam er op de bouwplaats geen schroefje meer aan te pas. In metalen kooien van 14 m lang en 2,5 m breed zijn alle leidingen al kant-en-klaar gemonteerd. De kabelgoten, de luchtkanalen, de sprinkler- en de cv-leidingen, de transportleidingen van de warmte-koudeopslag naar de technische ruimte; alles loopt door deze hoofdslagaders om vervolgens af te takken naar de verdiepingen. Met een hijskraan zijn de mega-puzzelstukken in de schachten geplaatst. Als een Ikea-bouwpakket, zo simpel.

Doorwerken tijdens bouwstop
De innovatieve prefab-methode is bedacht toen het werk tijdelijk stil lag om te onderzoeken of het gebouw voldoende aardbeving-proof was. De handen van de uitvoerders en monteurs jeukten. Ze wilden verder. Met het concept van de installatiekooien kon dat. Monteurs konden in een loods aan de rand van de stad de leidingen al verbinden, isoleren en in de kooi bevestigen. Bovendien een stuk sneller en veiliger dan wanneer ze dat op locatie in de schachten hadden moeten doen. Het prefab-installeren biedt ook nog eens meer ‘lucht’ op het werk. Er zijn minder monteurs en materialen nodig op het project, waar het al een drukte van jewelste is door de vele disciplines die er aan het werk zijn.

Installatiekooi Groninger Forum

Geen eendagsvlieg uit nood
Misschien wel het belangrijkste is dat de leidingconstructie er kwalitatief op vooruit gaat. Want de verbindingen tussen de leidingen zelf en tussen de leidingen en de schachtconstructie zijn onder betere werkomstandigheden gemaakt. Het horizontaal monteren van verticale prefab-installaties is voor BAM geen eendagsvlieg uit nood. Het bedrijf ziet in deze installatiemethode kansen voor grote projecten in meerdere bouwlagen. Voorwaarde is wel dat er een 3D-bouwmodel aan ten grondslag ligt. Zo is op de millimeter nauwkeurig de afmetingen van de kooien en de schachten te bepalen.

Wat zijn de voordelen van voorfabriceren in verticale kooien? En waar moet je op letten? Henk Broekmans van BAM legt het uit:

Foto’s bij dit artikel: Henk Broekmans

Het project is 1 van de 10 genomineerden voor de UNETO-VNI Innovatie Award 2017. Stemmen kan via de website van UNETO-VNI.   

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus