Gepost op: 19/04/2017

Nieuwe OK’s: UMCU opereert met het oog op de toekomst

Het is niet vreemd dat ruimtevaarder André Kuipers gevraagd werd om de twee nieuwe operatieafdelingen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) te openen. De overeenkomsten tussen de hightech OK’s en een ruimtestation zijn groot. Naast de medische apparatuur, zijn ook de klimaat- en elektrotechnische systemen erop gericht levens te redden onder de meest veilige omstandigheden.

Het nieuwe operatiecomplex van het UMCU beschikt over 23 operatiekamers. De nieuwbouw van de operatieafdelingen was nodig omdat er tijdens operaties steeds meer apparatuur beschikbaar is. De nieuwe OK’s zijn in oppervlakte groter en uitgerust met de nieuwste technieken. Twee van de operatiekamers zijn ‘hybride’. In deze OK’s is ook röntgenapparatuur aanwezig. Zo kunnen de röntgenbeelden de chirurgen navigeren door het lichaam tijdens de operatie.

Luchtbehandeling cruciaal
Maar ook de installatietechniek speelt hier een belangrijke rol, met specifieke hightech toepassingen. Het samenwerkingsverband HoMeGa, bestaande uit HOMIJ Technische Installaties, MedicomZes en Van Galen Klimaattechniek, was verantwoordelijk voor de bouw en engineering van de in totaal 16.000 m2 OK-complexen.

Ze pasten onder meer een hypermodern systeem voor luchtbehandeling toe. Luchtbehandeling is van groot belang om de hygiënische omstandigheden te borgen en infecties te voorkomen. Een geavanceerd monitoringssysteem bewaakt het goed functioneren van de luchtbehandelingsinstallatie en waarschuwt bij gevaarlijke drukverschillen of onzuivere lucht.Minder deurbeweging, schonere lucht
Een state-of-the-art communicatiesysteem brengt beeld- en spraakverbinding tot stand tussen de operatiekamers en de meekijkruimte van het UMCU. Zo kunnen chirurgen tijdens de operatie overleggen met collega’s en hoeft het nooit overbodig druk te zijn in de operatiekamer zelf. Het leidt tot minder deurbewegingen van en naar de operatiekamers, waardoor de kans op vervuiling van de lucht en dus infecties afneemt.

Techniek en technologie dragen zo op eigen wijze bij aan de patiëntveiligheid en geslaagde operaties. De techniekruimte van de nieuwe OK’s is in feite het kloppende hart van de nieuwe operatieafdeling. Deze voorziet de ruimtes van lucht, vochtigheid, licht, data, medische gassen en sturingen.

Techniek in orde? Operatie geslaagd!

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus