Image: Nieuwe spoedeisende hulp voor AMC

Gepost op: 4/11/2016

Nieuwe spoedeisende hulp voor AMC

In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is de SEH (spoedeisende hulp) compleet vernieuwd. De afdeling was veel te klein en onoverzichtelijk geworden. Een groot renovatieproject, waarbij Van Galen Installatietechniek Rotterdam de werktuigbouwkundige installaties verzorgde.

TechniekNL sprak met projectleider Gerard van den Top van Van Galen Installatietechniek Rotterdam. Hij vertelt: De nieuwe SEH (spoedeisende hulp)is opgedeeld in een drietal afdelingen; low care – inclusief Huisartsenpost –, medium care en high care. 

Optimale koppeling
Op de nieuwe spoedeisende hulp hoeven artsen en verpleegkundigen niet meer na te denken over het comfort van de patiënt. De installaties van de behandelkamers zijn gekoppeld aan EPIC, het patiënteninformatiesysteem van het ziekenhuis. Wanneer een behandelkamer gereserveerd wordt voor een patiënt,  zorgt het systeem ervoor dat de ventilatie en temperatuur in de kamer naar de comfortstand gaat en worden de sensoren van de verlichting geactiveerd. Na het schoonmaken van de behandelkamer gaat de verlichting uit en de ventilatie op standby.

4-amc-seh-lobby-seh-jpg

De architect heeft in het ontwerp geprobeerd om de wachtruimte de uitstraling van een hotellobby te geven, en er is veel gebruikgemaakt van duurzame materialen. Er staan zelfs bomen op de nieuwe afdeling. Er is ook flink bespaard op de verlichting, door ledverlichting toe te passen.

Niet onnodig lucht verplaatsen
De verwarming en verlichting zijn zo energiezuinig mogelijk ontworpen. Van den Top legt uit: ‘Elke behandelkamer heeft een inductie-unit. Deze unit zorgt ervoor door de in de ruimte aanwezige lucht te recirculeren en afhankelijk van de gewenste temperatuur deze lucht te verwarmen of te koelen. Op deze manier blijft de benodigde verversing van de lucht tot een minimum beperkt.’

3-amc-seh-behandelkamer-kind-jpg

Ook in de luchtbehandelingskasten is dit principe toegepast, hier wordt een warmtewiel gebruikt, die de warmte uit de ‘oude’ lucht haalt voordat de lucht wordt afgevoerd.
‘In de SER-ruimtes, waar alleen servers en computers staan, wordt zelfs nagenoeg geen verse lucht aangevoerd. Omdat hier nauwelijks mensen zijn blijft de luchtkwaliteit steeds hoog genoeg, en hoeft de lucht alleen te worden gekoeld.’

2-amc-seh-begeleidende-wand-jpg

Geen klachten
De projectleider van Van Galen Installatietechniek Rotterdam vertelt dat het project een logistieke uitdaging was vanwege het feit dat de renovatie in diverse fases is uitgevoerd. ‘Het ziekenhuis – en dan vooral SEH – draait dag en nacht door, de renovatie moet daar omheen gebeuren. We hebben heel veel tijdelijke voorzieningen aangelegd om bestaande afdelingen in gebruik te houden.  Ik ben er trots op dat de hele verbouwing nagenoeg zonder klachten van de gebruikers en patiënten is verlopen..’

Emile Spek, directeur huisvesting van het AMC is ook zeer te spreken over de samenwerking. ‘Bouwen is en blijft een samenwerkingsproces. Dat is hier ultiem goed gegaan. Woorden van erkenning zijn dan ook op hun plaats voor het directoriaat Huisvesting AMC, de firma Arcadis, architect Rene Olivier en de bouwcombinatie Medicomzes, Homij en Van Galen .’

Foto’s: Studio Olivier

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Geslacht

Over de techniek achter Nederland

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren: de techniek waarop Nederland draait. Met de campagne ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI Nederland laten begrijpen, voelen en ervaren wat de installatietechnische branche betekent voor de samenleving en onze dagelijkse manier van leven. Dit doen wij op het gebied van Energie, Zorg, Mobiliteit en Veiligheid. Met ‘De Techniek achter Nederland’ wil UNETO-VNI zakelijke partners en het grote publiek bereiken. Kortom, samen met u willen wij de dialoog over de techniek achter Nederland openen en u en anderen rondom u inspireren. Volg de blogs op dit platform, of bereik ons via @TechniekNL.

Reacties

blog comments powered by Disqus