Dag van de Bouw 2017: bekijk de Techniek achter Nederland!

Dag van de Bouw 2017: bekijk de Techniek achter Nederland!

  • Lees ook: Circulair paviljoen: bouwen met sloopmateriaal en spijkerbroeken

Op zaterdag 20 mei 2017, tijdens de Dag van de Bouw, gaan in heel het land bouwplaatsen open. Nieuw dit jaar is dat bezoekers ook uitleg kunnen krijgen over de installatietechniek bij projecten! Weten waar u die installatietechnische oplossingen van dichtbij kunt bekijken? Wij geven 9 tips.

1. Groningen, Groninger Forum en Maak Festival

Groninger Forum

Het Groninger Forum is een multifunctioneel cultureel centrum van 10 verdiepingen hoog, dat achter de Grote Markt verrijst. Het wordt een ontmoetingsplaats met een bibliotheek, een skylounge, openluchtbioscoop en het nieuwe Nederlands Stripmuseum. Tijdens de bouw paste BAM Bouw & Techniek een innovatieve prefab-methode toe.

De organisatie het Groninger Forum is ook een van de initiatiefnemers van het Maak Festival. Dit is hét podium voor techniek, creativiteit en vindingrijkheid, waar de nieuwste en mooiste projecten worden gepresenteerd.

—> Locatie: Grote Markt 29 en Oude Boteringestraat 18 (Maak Festival).

2. Friesland, Aanleg aquaduct Drachtsterweg Leeuwarden


Om het verkeer beter en veiliger te laten doorstromen wordt de Drachtsterweg in Leeuwarden ingrijpend veranderd. De nieuwe weg wordt grotendeels verdiept aangelegd en krijgt een aquaduct voor het scheepvaartverkeer. Heijmans verzorgt het integrale project.

—> Locatie: Wiardaplantage 19, Leeuwarden.
Parkeren kan op het parkeerterrein, volg de borden. Bezoekers mogen zich melden bij het Infocentrum aan de Wiardaplantage 19 te Leeuwarden (Zuiderburen). Daar ontvangen ze een plattegrond met looproute.

3. Gelderland-Noord, Transformatie Willem de Zwijgerkazerne, Wezep

De voormalige Willem de Zwijgerkazerne in Wezep is onlangs gerenoveerd en omgebouwd naar 79 appartementen. Binnenkort gaat fase 2 van start: het realiseren van zorgappartementen. HulstFlier Installateurs verzorgt bij dit project alle W-installaties, zoals de cv-installaties, water-, gas- en rioolinstallaties. Ook hun werk kunt u bezichtigen op 20 mei.

—> Locatie: Zuiderzeestraatweg 620, Wezep.

4. Gelderland-Zuid, Parkeergarage station Wijchen


Naast het stationsgebouw van Wijchen realiseert BAM Infra een tweelaagse ondergrondse parkeergarage voor 220 auto’s en 1.000 fietsen. JWR Elektrotechniek verzorgt de E-installaties bij dit project, waaronder de verlichting en zonnepanelen op het dak. Deze wekken 70 % van de benodigde energie op.

—> Locatie: Stationslaan 12, Wijchen.

5. Flevoland, Lelystad Airport

Lelystad Airport

In Lelystad wordt aan de uitbreiding van het vliegveld gewerkt. De huidige start- en landingsbaan wordt verlengd en er komt een nieuw platform voor de vliegtuigen. Ook de infrastructuur wordt drastisch aangepakt, zodat het vliegveld straks alle te verwachten reizigers aan kan. Croonwolter&dros bouwt een nieuwe passagiersterminal bij Lelystad Airport.

—> Locatie: Pelikaanweg 50, Lelystad.

6. Noord-Holland, Restauratie en herbestemming Fort Krommeniedijk

Het Fort bij Krommeniedijk wordt omgebouwd tot een belevingscentrum over Natuur & Landschap met een woon-werk-trainingscentrum voor autistische jongeren. Het fort is op de Dag van de Bouw geopend tussen 10 en 13 uur. Medewerkers van installatiebedrijf Herfst zijn aanwezig voor uitleg over de aangebrachte installaties.

—> Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest, Noord-Holland Er is bij het fort geen parkeerruimte. Kom dus zo mogelijk op de fiets of lopend of parkeer bijvoorbeeld in de parkeerhaven bij Lagendijk 33.

7. Utrecht, Rijkskantoor de Knoop

Rijkskantoor De Knoop

De voormalige Knoopkazerne aan de Croeselaan wordt een modern rijkskantoor. Strukton Worksphere, onderdeel van het consortium R Creators, heeft de kazerne tot op het casco gestript en bouwt er nu een heel eigentijds pand voor terug. Er komt een aanbouw met een vergadercentrum voor 1.000 bezoekers.

—> Locatie: Mineurlaan 500, Utrecht (vlakbij het Centraal Station). Parkeren kan bij de Jaarbeurs. Om 11.00 uur is er een presentatie over Rijkskantoor de Knoop en het ernaast gelegen circulair paviljoen in het informatiecentrum van CU2030 (adres Stadskantoor, bovenaan de trappen van het Jaarbeursplein, Stadsplateau 1, Utrecht).

8. Noord-Brabant, Herbestemming Klooster Eikenburg, Eindhoven

In het hoofdgebouw van het klooster komen sociale huurwoningen voor jongeren, licht verstandelijk beperkten en ‘topsportstudenten’ van het Sint-Joris. Van den Hoff Installatiebedrijf is verantwoordelijk voor de W-installaties. Zo realiseert het bedrijf een warmwatercirculatiesysteem, convectoren en warmteopwekking met pelletketels.

—> Locatie: Aalsterweg 287-289, Eindhoven.

9. Limburg, The Student Hotel Maastricht

The Student Hotel Maastricht

BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht voert de renovatie en huisvesting van The Student Hotel uit. De werkzaamheden bestaan enerzijds uit de cascorestauratie van het totale gebouw, zo’n 33.000 m², in opdracht van WOM Belvédère en anderzijds uit het realiseren van de 378 kamers en hotelfaciliteiten, in opdracht van The Student Hotel.

—> Locatie: Boschstraat 24, Maastricht.

Meer weten?

Alle projecten zijn tussen 10.00 uur en 16.00 uur te bezoeken, tenzij anders vermeld. Kijk voor meer informatie en andere deelnemende projecten op de website van de Dag van de Bouw 2017.

UNETO-VNI
UNETO-VNI
Adres: Bredewater 20, 2715 CA Zoetermeer
Website: www.uneto-vni.nl
Social media: