Alliander: kleurloos kantoor duurzaam gerenoveerd

Alliander: kleurloos kantoor duurzaam gerenoveerd

  • Lees ook: Duurzaam en fris nieuw hoofdkwartier nationale politie

Het kantoor van Alliander in Duiven is één van de acht genomineerden voor de Gulden Feniks, de prijs voor duurzame renovatie en transformatie. In Duiven werd een verzameling kleurloze jarentachtiggebouwen getransformeerd tot een energiepositief complex, waarbij maar liefst 80 % van de materialen hergebruikt werd. HOMIJ Technische Installaties verzorgde de installaties, waaronder pv-panelen.

Techniek NL berichtte  al eerder over het complex van Alliander in Duiven, dat als eerste kantorencomplex in Nederland de Outstanding-certificering ontving van BREEAM-NL vanwege de enorme prestaties op het gebied van duurzaamheid en hergebruik. De transformatie was toen nog in volle gang, en inmiddels is het gebouw opgeleverd en in gebruik. De resultaten zijn boven verwachting: bij de transformatie is het gelukt om maar liefst 80 procent van de bouwmaterialen te recyclen, en het gebouw is niet energieneutraal, maar zelfs energiepositief.

Alliander-voor-de-verbouwing

Niet bouwen voor, maar met de toekomst
De opdracht was: transformeer vijf grote kantoren uit de jaren tachtig (denk aan veel beton, kleine ramen, nauwelijks groen) met ruimte voor zeshonderd medewerkers tot een toekomstbestendig gebouw. Architect Thomas Rau is gespecialiseerd in duurzame transformatie, en vertelt aan De Ingenieur: ‘De oude kantoren waren vanaf 1985 is gebruik. Slechts 30 jaar blijkt dus voldoende om de oorspronkelijke functie te verliezen. Het betekent dat je niet moet bouwen vóór, maar mét de toekomst.’

Alliander-na-de-verbouwing

Zwevend dak
De oude gebouwen werden helemaal gestript, alleen de fundering en het casco bleven staan. Om de gebouwen te verbinden bedacht Rau een zwevend dak, die ervoor zorgt dat de warmte binnen de gebouwen blijft, en zorgt voor voldoende daglicht in de gebouwen. Het slooppuin van de gevels is verwerkt in nieuw beton, en onderdelen, zoals plafonddelen en zelfs toiletten, zijn grondig gereinigd en hergebruikt.

Binnenzijde-gerenoveerde-kantoor-Alliander

Geen luchtstromen
Het parkeerterrein is overkapt met zonnepanelen, geplaatst door HOMIJ, net als de vijfhonderd laadpalen voor elektrische auto’s. Het parkeerdek is net als het gebouw zelf voorzien van hemelwaterafvoer die is aangesloten op de toiletten in het gebouw, maar ook op het irrigatiesysteem voor de planten en de sprinklerinstallatie. Verder is het gebouw voorzien van een wko-installatie, en is er gebruikgemaakt van het ventilatiesysteem Climotion (voorheen BaOpt), waarbij de lucht in een ruimte gemengd wordt en er geen luchtstromen ontstaan.

HOMIJ Technische Installaties
HOMIJ Technische Installaties
Adres: Lange Dreef 7, 4131 NJ Vianen
Website: https://www.homij.nl/
Social media: