‘Samen Slim’ in Eersel: grasmaaien op commando

‘Samen Slim’ in Eersel: grasmaaien op commando

  • Lees ook: Snelle opmars van Hudson’s Bay door vlotte ombouw

Sensoren meten de lengte van het gras en vertellen precies wanneer het tijd is voor een nieuwe maaibeurt. Dat is het project ‘Samen slim’ van de gemeente Eersel, waarbij kennis en expertise samen wordt gebracht. Technologiebedrijf SPIE slaat met hun praktische blik en technische kennis een brug tussen theorie en praktijk. Op basis van de verzamelde informatie kan de gemeente nu maatwerkbeleid voeren, wat het milieu ten goede komt.

Gemeenten en overheden kunnen maatschappelijke vraagstukken niet in hun eentje oplossen. Op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, energietransitie en zorg & welzijn word je sterker door elkaar vanuit verschillende invalshoeken aan te vullen. Een gemeente moet de juiste mensen en bedrijven om zich heen verzamelen om innovaties door te voeren in de praktijk.

Samen-Slim-Spie-oberzicht-IoT

SPIE weet, als technologiebedrijf, niet met welke vraagstukken de gemeente zit. Wat ze wél hebben is technische expertise, denkkracht en kennispartners om innovatieve oplossingen te bedenken. Om die reden is SPIE in 2017 in samenwerking met de gemeente gestart met het project ‘Samen Slim’, dat eind oktober werd afgetrapt in Eersel.

Slim monitoren en verbindingen leggen

In het project ‘Samen slim’ draait alles om het slim verbinden van objecten en informatiestromen. Om innovatieve maatregelingen toe te passen in de gemeente hoef je namelijk niet alles te veranderen. Je moet slimmer omgaan met bestaande dingen. Eigenlijk benader je de markt die er al is op een andere manier. Zaken die voorheen met waarnemingen en steekproeven plaatsvonden, worden nu continu gemonitord met de hulp van sensoren.

Dankzij de metingen komen situaties naar boven die anders nooit waren ontdekt. De gemeente kan hier gerichte maatregelen op treffen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de sensoren die de groei van het gras meten. Zo weet de gemeente precies wanneer er moet worden gemaaid. Door deze slimme technieken kan CO2 worden bespaard in de logistiek.

Samen-Slim-SPIE-Eersel

Of een slimme regenton die voorkomt dat overvloedige regenval direct vanaf het dak in het riool terecht komt. Dit voorkomt een vernieuwing/reconstructie van het bestaande riool.

Samen slimmer

In dit project werkt SPIE intensief samen met partners, waaronder Beveco, 3BPlus, ATOS en DELL/EMC, die dezelfde filosofie van kennisdelen hanteren. De gemeente formuleert de informatiebehoefte en kennispartners gaan op zoek naar de oplossing. Waar nodig organiseert SPIE samen met partners bijeenkomsten om gezamenlijk te brainstormen over oplossingen voor specifieke maatschappelijke thema’s.

In lijn met het Manifest Energietransitie

SPIE tekende in 2017 het Manifest Energietransitie. Met dit project sluiten zij aan bij de doelstelling van het manifest om het voortouw te nemen bij de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Bekijk alle voorbeeldprojecten op onze speciale pagina.

SPIE Nederland B.V.
SPIE Nederland B.V.
Adres: Huifakkerstraat 15, 4815 PN Breda
Website: www.spie-nl.com/
Social media: