Jumpsquare: van het gas ‘overspringen’ naar de pomp

Jumpsquare: van het gas ‘overspringen’ naar de pomp

  • Lees ook: Pulse: volledig energieneutraal bouwen is geen toekomstmuziek

Jumpsquare Rijswijk is het grootste trampolinepark van Europa. Daar waar vroeger in de hal een grote bakkerij werd gerund, huist nu een trampolinehal die werd voorzien van een duurzame klimaatinstallatie. Technisch dienstverlener Van Dorp zorgt dat Jumpsquare tonnen CO2-uitstoot bespaart met de installatie van efficiënte warmtepompen.

De vraag vanuit opdrachtgever Parkhoven was een duurzame koel- en verwarmingsinstallatie die niet alleen betaalbaar is qua investering, maar ook in de jaarlijkse energiekosten.

Een bijkomende uitdaging voor het project: de tijdsdruk. De hal moest binnen een paar maanden al openen voor publiek. Daarnaast waren er maximale geluidseisen en hoogtebeperkingen. Een logische eis voor een indoor trampolinepark.

Van Dorp startte in het najaar van 2017 met het project en binnen 5 maanden was het volledig afgerond. Eén voordeel: vanwege de vroegere bakkerij waren de geschikte elektriciteitsvoorzieningen al aanwezig. Een opsteker voor de investeringskosten.

Een duurzaam én voordelig alternatief

In de tijd dat het gebouw nog de bakkerij huisvestte, verwarmden gasheaters de hal. Van Dorp zag hier de mogelijkheid voor het ‘overspringen’ naar een gasloos concept, dat aansluit bij de visie op een gasloze toekomst.

Het bedrijf presenteerde daarom een all-electric concept. Een concept waarbij de warmte- en koudeopwekking volledig door 11 lucht-luchtwarmtepompen worden verzorgd. Doordat Van Dorp naast een betaalbare investering ook een lage jaarlijkse energierekening kon voorrekenen, was de opdrachtgever overtuigd van het concept.

Puzzelen met de pompen

De uitvoering van het project verliep niet zonder uitdagingen. De hal reikt niet tot het oneindige, waardoor er geen installaties boven de trampolines konden worden geplaatst. Hierdoor werd het een uitdaging om de verwarmde of gekoelde lucht over de hele hal verdeeld te krijgen.

De oplossing werd gevonden in de toepassing van Nozzle-boxen. Deze controleren de kenmerken van een (vloeistof)stroom. Zo houden ze controle over de richting van de stroom, regelen ze de snelheid van die stroom en de vorm en massa. De lucht kan hierdoor ver worden gestuwd met de gewenste luchtmenging. Met als resultaat dat de gehele hal wordt verwarmd of gekoeld.

Tonnen CO2-besparing Jumpsquare

Door de toepassing van een ‘all electric’-systeem wordt er geen gas meer verstookt en bespaart Jumpsquare op jaarbasis enkele tonnen aan CO2-uitstoot. Naast de voordelen voor het milieu, leveren de lage energielasten ook een financieel voordeel op voor Jumpsquare.

Jumpsquare-dak-luchtbehandelingskast
Een blik op de luchtbehandelingskast op het dak. Deze verzorgt de toevoer van frisse buitenlucht en de afvoer van lucht uit de hal.

In lijn met het Manifest Energietransitie

Van Dorp tekende in 2017 het Manifest Energietransitie. Met dit project sluiten zij aan bij de doelstelling van het manifest om het voortouw te nemen bij de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving.  Bekijk alle voorbeeldprojecten op onze speciale pagina.

Fotografie: Eric de Vries.

Van Dorp
Van Dorp
Adres: Koraalrood 61, 2718 SB Zoetermeer
Website: www.vandorp.eu/
Social media: