Lekker schaatsen over een groene baan

Lekker schaatsen over een groene baan

  • Lees ook: Sprinklers houden kranten droog

Sportvelden en -centra kunnen enorme energieslurpers zijn. Dat kan anders; er zijn inmiddels al diverse centra en gemeenten die hier verandering in proberen te brengen. Zo ook multifunctioneel sportcentrum Kardinge in Groningen, dat haar schaatsbaan, ijshockeyhal en tennisvelden onder andere groener maakt met led’s.

Naast energiezuinig wonen en werken is ook energiezuinig sporten belangrijk; alle kleine beetjes helpen om de verdere opwarming van onze aarde te beperken. Daarnaast is nadenken over verbruik ook nog eens leuk; er is al snel energie en dus ook geld te besparen. Zo ook multifunctioneel sportcentrum Kardinge in Groningen. Zij verzochten FDL, CDE Technology, adviesbureau Technion en Cofely daarom een geheel nieuw en innovatief lichtplan te ontwikkelen. Het uitgangspunt hierbij vormde energiezuinige verlichting.

Opperste concentratie

Voor een sportcomplex gelden andere lichtnormen dan voor een kantoor. Als je even voor de lol wil schaatsen heb je aan ongeveer 300 lux genoeg, voor opperste concentratie tijdens een wedstrijd is meer nodig, namelijk 500 lux. De oude lampen die boven de ijsbaan hingen, waren zogeheten gasontladingsarmaturen van wel 400 Watt per stuk. Deze zijn inmiddels grotendeels vervangen door 150 led-armaturen van 180 Watt. Voldoende voor een lekker middagje schaatsen, en op het moment dat er wedstrijden zijn schakelt Kardinge de oude, overgebleven lampen ook in. Hierdoor is het ook goed toeven voor de wedstrijdschaatsers.

Smeltend ijs

Op het middenterrein van de 400 m-schaatsbaan bevinden zich zeven tennisvelden. Hier hingen per baan acht gasontladingsarmaturen van maar liefst 1.000 Watt per stuk, deze zijn nu vervangen door 400 Watt-ledlampen. Bijkomend voordeel is dat deze ledlampen – in tegenstelling tot de oude lampen – helemaal geen stralingswarmte afgeven. Hierdoor smelt het ijs niet meer en hoeft er niet meer extra te worden gekoeld. Ook kan de nieuwe, moderne verlichting onbeperkt worden aan- en uitgezet, iets wat niet met de oude lampen kon. In de oude situatie zou dit namelijk ten koste zijn gegaan van de levensduur van de lampen. Als er even niet getennist wordt, kunnen de lampen nu dus makkelijker uit; iets wat vroeger niet gebeurde. Ook dit scheelt het centrum weer geld!

Ijsbaan-Kardinge

Snelle puck

Op het ijshockeyveld van het sportcentrum speelden weer andere behoeften. Omdat de puck in dit spel met hoge snelheden over het ijs schiet – vaak met meer dan 100 km/u – is 500 tot 750 lux (bij wedstrijden) gebruikelijk. Bijna elke week is er wel een wedstrijd, waardoor elke week wel de oude verlichting wordt bijgeschakeld. Wanneer de oude lampen zijn afgeschreven, worden ook deze vervangen. Uiteindelijk moet er toch ook naar het economische plaatje worden gekeken. Hoe vaak brandt de verlichting? Hoe moeilijk is het om de lampen te wisselen en hoeveel kost dit? Alles telt mee. Om tot een goed advies te komen wordt er een kostenexploitatierekening gemaakt. De investering in led verdient zich niet terug als het maar af en toe wordt gebruikt, zoals de extra verlichting tijdens wedstrijden.

Groene energie

De led’s leveren voor Kardinge en het milieu grote voordelen op, zeker als het gebruik er in de praktijk op wordt aangepast. Maar het sportcentrum, met een half miljoen bezoekers per jaar, was ook op andere punten gedateerd. Om duurzaamheidssymbool van de regio te worden moest meer gebeuren om het doel van 50 procent minder CO2-uitstoot te realiseren. Met behulp van de gemeente Groningen en Cofely Noord is er daarom een duurzame renovatie van het complex volbracht die in fasen werd doorlopen. Zo zijn er ook een biomassa-installatie, zonnepanelen en windmolens geplaatst. Groningen waarborgt de aanvoer van groene energie, door 4.000 ton van haar eigen groenafval als brandstof te gebruiken.

Alle maatregelen bij elkaar leveren een totale besparing van maar liefst 300.000 euro per jaar op! De totale uitgaven rondom de verduurzaming van het complex worden hierdoor gedekt.

Fotografie: Henk Koopman Fotografie.

ENGIE Services
ENGIE Services
Adres: Kosterijland 20, 3981 AJ Bunnik
Website: www.engie-services.nl/
Social media: