Meest duurzaam gerenoveerde kantoor: van energielabel G naar A++

Meest duurzaam gerenoveerde kantoor: van energielabel G naar A++

  • Lees ook: Alliander: kleurloos kantoor duurzaam gerenoveerd

Het kantoorgebouw van verzekeraar a.s.r. in Utrecht ontving woensdag 29 juni de titel ‘Meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland’ na de opening door minister Dijsselbloem. De renovatie werd uitgevoerd door installatiebedrijf Kuijpers en Ballast Nedam, met als resultaat een besparing van 56 procent op de energierekening. 

Het pand van a.s.r. is al in 1974 gebouwd en had Energielabel G. De verzekeraar had hoge ambities voor het gebouw en wilde dat het aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid zou voldoen. Dat is gelukt, aldus Fiona van ’t Hullenaar, directeur Business Support a.s.r.: ‘Ik ben vooral trots op de energiebesparing die we hebben bereikt. We gebruiken nu 56 procent minder energie dan voor de renovatie en zijn  van Energielabel G naar A++ gegaan.’

WKO-installatie

Het kantoor van a.s.r. is met 85.000 m² een van de grootste kantoorgebouwen in Nederland.  Het gerenoveerde complex beschikt over 2.800 werkplekken die grotendeels in gebruik bleven tijdens de renovatie. Kuijpers Installatietechniek heeft alle technische installaties vervangen door moderne, energiezuinige apparatuur, zoals een wko-installatie, een duurzame energievoorziening met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties en klimaatplafonds met sprinklerinstallaties.

Op het dak van het kantoor zijn door Eneco 1.200 zwarte zonnepanelen geïnstalleerd. Omdat het gebouw een groot plat dak heeft is het bijzonder geschikt om zonne-energie op te wekken. Er is gekozen voor zwarte panelen, omdat deze minder reflectie veroorzaken. Hierdoor heeft de omgeving minder last van weerkaatsend zonlicht.

Speciale onderscheiding

Tijdens de officiële opening door minister Jeroen Dijsselbloem op woensdag 29 juni ontving a.s.r de titel ‘Meest duurzaam gerenoveerde kantoorpand van Nederland’, uitgereikt door Breeam-NL. Ook werd de a.s.r. scholen challenge gepresenteerd, een project waarmee de verzekeraar een deel van de besparingen in Utrechtse scholen wil stoppen.

Op scholen die meedoen aan de challenge gaan kinderen van zelf een duurzaamheidcheck doen op hun school, en plannen maken om de school duurzamer te maken. De school met de beste plannen ontvangt 12.500 euro om de besparingen te realiseren.

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel over de renovatie in vakblad K&S.

Kuijpers
Kuijpers
Adres: Postbus 121, 5700 AC Helmond
Website: www.kuijpers.nl/
Social media: