Provinciehuis Zuid-Holland wordt hip én klimaatneutraal

Provinciehuis Zuid-Holland wordt hip én klimaatneutraal

  • Lees ook: Intensieve, prettige samenwerking leidt tot metamorfose Bolduc Office Center

Het hoofdgebouw van de Provincie Zuid-Holland in Den Haag wordt de komende jaren gerenoveerd en verduurzaamd. De verduurzaming en renovatie van techniek en bouw, inclusief 15 jaar onderhoud, is gegund aan hoofdaannemer Kuijpers, die met Kraaijvanger Architects, DGMR en Valstar Simonis een team heeft gevormd.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu en Aukje Kuypers (algemeen directeur Kuijpers) tekenden maandag 24 juni de contracten voor de renovatie van het Provinciehuis Zuid-Holland. Het gaat bij deze renovatie specifiek om gebouw C, het hoofdgebouw. De overige gebouwen worden later aangepakt.

Ondertekening-renovatie-Provinciehuis
Op de foto: Jeannette Baljeu (links) en Aukje Kuypers (rechts).

Alex Hesling van Kuijpers meldde aan Cobouw: ‘Het is de eerste keer voor ons dat we volledig op basis van onze eigen referenties als hoofdaannemer zijn geselecteerd.’ Hij verwacht dat dat vaker gaat gebeuren in de toekomst. ‘Bij het verduurzamen van gebouwen kantelt de balans steeds vaker door naar de installatiewerkzaamheden.’

Duurzaam en energieneutraal gebouw

Het gebouw vraagt om modernisering en de renovatie moet leiden tot een energieneutraal gebouw. Daarmee geeft het project invulling aan de ambitie van de provincie om al haar gebouwen klimaatneutraal te maken. Het nieuwe ontwerp beoogt een meer logische indeling van het gebouw en een visuele verbinding van de Statenzaal met de stad Den Haag, via een glazen gevel richting het Malieveld.

bovenste-verdieping-Provinciehuis
Het bestaande dak wordt opgetild en de nieuwe, derde etage wordt hieronder gebouwd. Zo is de verdiepingshoogte gelijk aan de andere bouwlagen en wordt het gebruik van nieuwe materialen beperkt. Daarnaast worden 996 zonnepanelen in het dak geïntegreerd die straks alle benodigde stroom voor het gebouw opwekken.

De duurzame renovatie van het provinciehuis sluit aan bij bestaande beleidsdoelen rondom klimaat, zoals de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag. Zo wordt de derde verdieping vervangen door een duurzame dakopbouw, die natuurlijk licht het gebouw in filtert, maar direct zonlicht buiten houdt. Isolatie van de bestaande gevels en drievoudige beglazing helpen opwarming tegen te gaan en dragen bij aan vermindering van de koellast.

Provinciehuis-nieuwe-lobby
Bij binnenkomst worden bezoekers ontvangen in een open ruimte, met aansluitend een ruime evenementenhal. Deze komt op de plaats waar nu de Statenzaal is. De nieuwe indeling maakt het gebouw toegankelijker en zorgt voor een lichte en transparante uitstraling.

Daarnaast zorgen bijna 1.000 zonnepanelen op het dak, in combinatie met energieopslag in de bodem (wko) ervoor dat de gebouwgebonden energie duurzaam en lokaal wordt opgewekt. Verder worden materialen zo veel als mogelijk hergebruikt en eventuele nieuwe materialen hebben een verantwoorde (circulaire) herkomst.

Planning

Het casco ontwerp wordt het komende jaar uitgewerkt, waarbij ook het interieurontwerp wordt geïntegreerd. De renovatie start na de zomer 2019 en wordt begin 2022 afgerond.

Naast het ontwerp voor het hoofdgebouw van het provinciehuis stelt Kuijpers de komende periode ook een Masterplan voor de verduurzaming van de overige 4 panden van het complex op en voert zij minimaal 4 jaar lang het onderhoud aan deze panden uit.

Artist impressions: Kraaijvanger Architects.

Kuijpers
Kuijpers
Adres: Postbus 121, 5700 AC Helmond
Website: www.kuijpers.nl/
Social media: