Puzzelen op de vierkante meter bij het Anne Frank Huis

Puzzelen op de vierkante meter bij het Anne Frank Huis

  • Lees ook: Allerhoogste eisen voor uitbreiding Anne Frank Huis

Een renovatie uitvoeren in een pand dat tijdens de vernieuwing 7 dagen per week openblijft. Waar bovendien ruim 1 miljoen bezoekers per jaar komen en dat is gevestigd in een monumentaal, 17e-eeuws grachtenpand. De verbouwing van het Anne Frank Huis is een pittige uitdaging voor aannemer Salverda Bouw en installateurs Breman Utiliteit en SDR Elektrotechniek. Harry Kunst van SDR Elektrotechniek: ‘We moeten steeds opnieuw slimmigheden verzinnen om ons werk te kunnen doen.’

Jaarlijks bezoeken bijna 1,3 miljoen mensen vanuit de hele wereld het beroemde voor- en achterhuis. Goed nieuws als het gaat om kennisdeling over Anne Frank en de Jodenvervolging. De Anne Frank Stichting wilde vanwege die groeiende bezoekersaantallen graag meer plek kunnen bieden voor onder andere educatieve ontvangsten.

Nieuwe museale route

De naastgelegen studentenappartementen aan de Westermarkt zijn daarom bij het museum getrokken en omgebouwd tot kantoorruimtes. Zo is ruimte gecreëerd voor nieuwe zalen voor educatieve ontvangsten en voor betere faciliteiten, zoals een garderobe en extra sanitaire voorzieningen. Ook krijgt het museum een nieuw en groter entreegebied aan de Westermarkt. Daarnaast wordt de museale route aangepast.

Museum-Anne-Frank-Huis
Copyright Anne Frank Huis, fotograaf: Cris Toala Olivares.

Door de nieuwe route krijgen museumbezoekers straks meer historische context aangeboden om het levensverhaal van Anne Frank te kunnen begrijpen en de sfeer van de onderduikplek te kunnen ervaren. En ‘last but not least’ komt er onder andere een vernieuwde, geklimatiseerde zaal om de wereldberoemde dagboeken tentoon te stellen.

Verschuiven van looproutes Anne Frank Huis

Voor de Anne Frank Stichting was het een eis dat het museum tijdens de vernieuwing openbleef. ‘Het museum kan onder andere openblijven, doordat we de vernieuwing hebben opgedeeld in 4 fases’, vertelt Gerhard Lokhorst, hoofduitvoerder bij Salverda Bouw.

‘Per fase verschuiven we de looproutes. De bezoekers komen daardoor nooit door het bouwgebied. Vooral fase 3, waarin we nu zitten, is een lastige. Nu verwijderen we namelijk onder meer een trappenhuis dat middenin het museum ligt. Een flinke uitdaging, omdat daar altijd bezoekers zijn.’

Doorgang-Anne-Frank-Huis

Er is daarom bedacht een doorbraak te maken in een binnenwand, en daarachter tijdelijk een andere trap te plaatsen. Het Anne Frank Huis is 1 dag per jaar dicht, op de Joodse feestdag Jom Kippoer. Die dag gebruikte het bouwteam om de muur door te breken en de nieuwe trap te plaatsen. ‘Veel bezoekers hebben niet eens door dat het een tijdelijke trap is’, zegt Lokhorst.

Allerhoogste eisen voor de dagboekzaal

In april 2017 begon de eerste fase van de renovatie. Daarin zijn 20 naastgelegen studentenappartementen omgebouwd tot kantoorruimtes. In fase 2 is een deel van de voormalige kantoren verbouwd tot museumruimtes. Ook werden er drie nieuwe zalen voor educatieve ontvangsten en een nieuwe museumwinkel gebouwd.

Dagboek-Anne-Frank
Copyright Anne Frank Huis, fotograaf: Cris Toala Olivares.

Op dit moment, in fase 3, werken de partijen aan de nieuwe entree en het nieuwe museumcafé. In de laatste fase, van februari tot april 2018, verrijst onder meer het andere deel van de nieuwe museale route, waaronder de nieuwe dagboekzaal.

Lees meer over de W- en E-installaties in het 2e artikel over de uitbreiding van het Anne Frank Huis.

Openingsfoto: Lejo Duijvestijn.

SDR Elektrotechniek
SDR Elektrotechniek
Adres: Propellerstraat 1-5, 1059 CB Amsterdam
Website: www.sdr.nl/home
Social media:
Breman Utiliteit
Breman Utiliteit
Adres: Pascalweg 2, 8013 RC Zwolle
Website: https://www.breman.nl/
Social media: