Hightech ontmoet groen bij nieuw datacenter UMCG

Hightech ontmoet groen bij nieuw datacenter UMCG

  • Lees ook: Slimme warmte in Hengelo

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) beschikt sinds eind januari over een van de meest duurzame datacenters van Nederland. Het is geschikt voor opslag van alle ict-data van het UMCG tot 2030. Croon Elektrotechniek tekende, samen met Wolter & Dros, voor het detailontwerp en de complete elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties van dit prestigieuze project.

Het dataverkeer van het Universitair Medisch Centrum in Groningen groeit explosief. Uitbreiding van het reeds bestaande datacenter, dat zich in de binnenstad bevond, was praktisch onmogelijk. Daarom werd een nieuw datacenter op industrieterrein Eemspoort gebouwd, de oplevering was eind januari.

Hoge eisen

Het UMCG stelt hoge eisen aan de bescherming van informatie en het waarborgen van de continuïteit van de IT-processen. ‘Er is daarom is gekozen voor Tier III+-certificering’, vertelt Eize de Jong, accountmanager bij Croon Elektrotechniek. Het gaat daarbij niet alleen om de techniek, maar ook om de processen die zijn ingericht voor het operationele beheer. ‘Door deze certificering kunnen wij de dienstverlening richting onze klanten naar een nog hoger niveau brengen, een prestatie waar wij als UMCG trots op zijn’, aldus UMCG ICT-directeur René de Vink.

Schaalbaar

De installaties van het nieuwe datacenter zijn schaalbaar, zodat de organisatie helemaal klaar is voor de toekomst. Want hoewel er bij het ontwerp van een bepaalde hoeveelheid dataopslag uit is gegaan, wordt deze omvang nu nog bij lange na niet gehaald. Deze ‘jas op de groei’ moet echter niet in de weg gaan zitten. Omdat nu nog maar de helft van het pand in gebruik is, is daarom voor een handige modulaire aanpak gekozen. Hierdoor lopen de investeringskosten mee met de groei van de vraag.

Energiezuinig

Maar, er is meer. Dankzij het gepatenteerde ‘Green Cooling for Data Centres’-concept van ingenieursbureau Deerns is een groen datacenter van de nieuwste generatie gerealiseerd. Dit houdt in dat de binnenlucht op innovatieve wijze met buitenlucht wordt gekoeld. Dit gebeurt op zo’n manier dat het datacenter zonder koelmachines kan functioneren, wat veel energie bespaart. Op deze manier is het UMCG helemaal klaar voor de toekomst!

Croonwolter&dros
Croonwolter&dros
Adres: Marten Meesweg 25, 3068 AV Rotterdam
Website: https://www.croonwolterendros.nl/nl
Social media: