Met aardwarmte bloeit en groeit de glastuinbouw

Met aardwarmte bloeit en groeit de glastuinbouw

  • Lees ook: Duurzame warmte en koude voor Leidsche Rijn Centrum

Poeldijk in het Westland staat vol met glastuinbouw; een sector met een grote energiebehoefte. Om energiezuinig te telen zijn duurzame energievoorzieningen nodig. Batenburg Techniek heeft in het project ‘Aardwarmte Vogelaer’ een grote stap gezet met het gebruik van aardwarmte om de tuinbouwbedrijven op een duurzame manier te verwarmen.

Bij het ‘Aardwarmte Vogelaer’-project in het Westland moesten verschillende partijen, met ieder hun expertise, samenwerken om tot het beoogde resultaat te komen. De deelnemende glastuinbouwbedrijven en AAB hebben de geschikte hoofdaannemer gevonden in Verkade Klimaat. Samen hebben zij de overige partijen samen gebracht.

Aardwarmteproject-warmtewisselaar

B-E de Lier nam de E-installatie op zich en verzorgde samen met Batenburg Techniek de automatisering van het systeem.

Water van 85 °C

Het project omvatte de realisatie van een aardwarmtedoublet en warmtedistributiesysteem waarvan de bronnen op een diepte van 2.500 m liggen. Het water dat vanuit deze bronnen naar boven wordt gehaald is circa 85 °C. De warmte van dit water wordt via warmtewisselaars benut om de tuinbouwbedrijven op een duurzame manier te verwarmen.

De 9 deelnemende tuinbouwbedrijven zorgen voor een optimale koeling van het water tot ongeveer 35 °C. Daarna wordt het afgekoelde water weer teruggepompt naar het oorspronkelijke reservoir op circa 2.500 m diepte.

Aardwarmteproject-warmtewisselaar

Schonere en gezondere toekomst

Om dit bijzondere project te kunnen realiseren, was veel afstemming nodig. Dit had vooral te maken met het feit dat automatisering in de procesindustrie een totaal andere wereld is dan die van de tuinbouwautomatisering. Maar uiteindelijk is het gelukt tot een eenduidige beeldvorming te komen.

Deze nieuwe ontwikkeling in de tuinbouw draagt sterk bij aan een schonere en gezondere toekomst. Met het ‘Aardwarmte Vogelaer’-project kan zo’n 13,5 miljoen m3 aardgas per jaar worden bespaard.

Aardwarmteproject-warmtewisselaar-35

En dat niet alleen; de jaarlijkse CO2-uitstoot wordt met 24 kiloton verlaagd. Dit staat gelijk aan het CO2-verbruik van zo’n 9.000 huishoudens. De producten die in deze tuinbouwbedrijven worden geteeld, zijn hierdoor een stuk duurzamer geworden.

In lijn met het Manifest Energietransitie

Batenburg Techniek tekende in 2017 het Manifest Energietransitie. Met dit project sluiten zij aan bij de doelstelling van het manifest om het voortouw te nemen bij de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Bekijk alle voorbeeldprojecten op onze speciale pagina.

Fotografie: Rogier Bos.

Dit project was de winnaar van de Techniek Nederland Innovatie Award 2019

Batenburg Techniek
Batenburg Techniek
Adres: Stolwijkstraat 33, Rotterdam
Website: https://www.batenburg.nl/
Social media: