Bedrijventerrein Nissewaard: samen energieonafhankelijk

Bedrijventerrein Nissewaard: samen energieonafhankelijk

  • Lees ook: Geslaagd eerste jaar voor energieopwekkend fietspad

Ondernemers in het Zuid-Hollandse Nissewaard gaan zelf de energie voor hun bedrijventerrein opwekken. De verschillende bedrijven waren daar individueel al druk mee bezig, maar tekenden op 14 september een intentieverklaring om samen met overheden, kennisinstituten en onderwijs nog grotere stappen te zetten. Een van die stappen is het aantrekken van een pilot met een 100 m lange SolaRoad; een wegdek van zonnepanelen, voor zwaar wegverkeer. Begin 2019 start de aanleg.

De plaatselijke ondernemers van bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering met duurzaamheidsambities hebben zich verenigd in DIME HUB Nissewaard waarbij DIME staat voor Duurzame Innovatieve Mobiliteit Energie.

Naast de ondernemingen Dekker Elektro, Enerless, IBDL, Samen Meer Waarde en Voorne-Putten Energie ondertekenden ook gemeente Nissewaard, provincie Zuid-Holland, TNO, DCMR, Hogeschool Rotterdam en OTIB de intentieverklaring. Hiermee committeren de partijen zich aan de versnelling van hun energietransitie en het delen van kennis.

SolaRoad, nu voor zwaar verkeer

De door TNO en Strukton Civiel ontwikkelde SolaRoad is niet nieuw. In november 2014 kreeg Krommenie een pilot met een fietspad (archieffoto hieronder) dat een jaar later meer energie had opgewekt dan verwacht.

SolaRoad-betere-prestaties-dan-verwacht

De volgende 2 pilots zouden een baan voor wegverkeer en een voor zwaar wegverkeer betreffen. Een wegdek van asfalt wordt om de 6 jaar vervangen. Een wegdek met deze zonnepanelen zou 20 jaar mee moeten gaan en daarmee net zo duur zijn als asfalt, maar met stroomopbrengst als winst.

Het was Hendry Klooster, die met zijn bedrijf Enerless de gemeente en ondernemers adviseert over verduurzaming, die gemeente Nissewaard overtuigde een deel van de plaatselijke busbaan voor de pilot zwaar wegverkeer aan te bieden.

Zelfvoorzienende bedrijfsterreinen

Ondertekening-intentieverklaring-Nissewaard

‘Het idee is dat er uiteindelijk een lange zonneweg komt waar alle bedrijven die er langs liggen op worden aangesloten’, vertelt ondernemer Paul Veth. ‘Maar al die bedrijven nemen ook zelf weer initiatieven voor energieopwekking die we aan elkaar kunnen koppelen. Zo ontstaan zelfvoorzienende bedrijfsterreinen.’

Zelf is Veth al zelfvoorzienend. Zijn bedrijf IBDL, waarmee hij mediaspelers en domotica importeert en distribueert, heeft de bestaande bedrijfspanden tot Nul-op-de-meter verduurzaamd. Zelfs het doucheputje – er zijn douches voor medewerkers die op de fiets komen – doet aan warmteterugwinning.

Buiten zijn pand gaat de verduurzaming door met de inzet van elektrische fietsen en auto’s voor zijn medewerkers die hij vanuit eigen zonnepanelen via een smart grid oplaadt. Inmiddels heeft hij zoveel kennis vergaard dat verduurzaming een ‘adviesproduct’ van zijn bedrijf is geworden.

De eerste ‘windtoeter’ ter wereld

Een ander bedrijf binnen DIME HUB Nissewaard is Nedpower SWH. Het pand is makkelijk te herkennen aan de 22 m lange ‘toeter’ op het dak. Deze buis, de zogenaamde Invelox (INcreased VELOcity), vangt wind op die door de vernauwing in de tunnel 4 tot 5 keer wordt versneld.

Windtoeter-op-dak-Nissewaard

De luchtstroom drijft een generator aan. Op deze manier zou windenergie moeten kunnen worden opgewekt zonder de horizonvervuiling die bij grote windmolens speelt. Iets verderop staat het bedrijf Nijman Zeetank, dat een waterstofvergunning heeft. Waterstof zou een rol kunnen spelen bij de ‘opslag’ van overtollige energie.

Verdelen van de energie

De energie die de 100 m lange SolaRoad gaat opwekken, zo’n 21.000 kW per jaar, zal efficiënt moeten worden verdeeld via een smart grid. Het bedrijf dat dit gaat ontwikkelen is het hier gevestigde Dekker Elektro.

Bedrijfsleider Nasser Abdalla (rechts op de foto): ‘Wij gaan zorgen voor de opslag van elektriciteit en een distributiesysteem waarin vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. Het gaat dan om de energievraag van de bedrijven, maar ook om die van de elektrische auto’s die hier bij laadpalen zullen parkeren. We verwachten dat we de eerste jaren nog niet zonder een aansluiting op het net zullen kunnen, maar ons einddoel is het creëren van een zelfvoorzienend energie-eiland. De manier van opslag zijn we nog aan het onderzoeken, we denken aan accu’s maar kijken ook naar de mogelijkheid van waterstof.’

Onderdeel-SolaRoad-Nissewaard

Mevlut Isik (links op de foto) is als duaal student Electro Power Engineering aan de HRO al jaren bij Dekker Elektro werkzaam. Isik: ‘Bij het busstation van ons bedrijventerrein komt ook een uitgiftepunt van elektrische OV-fietsen die je per telefoon-app kunt reserveren. Zakelijke bezoekers, klanten voor de woonboulevard en mensen die naar het park komen, worden zo gestimuleerd met het openbaar vervoer te komen. Zo willen we ook het vervoer van bezoekers verduurzamen.’

Fotografie: Paolo Bouman, Sander van der Torren Fotografie (archieffoto SolaRoad).

Dekker Elektro
Dekker Elektro
Adres: Einsteinweg 2, 3208 KK Spijkenisse
Website: www.dekker-elektro.nl/
Social media: