Bij de kachel in het bos op Vlieland

Bij de kachel in het bos op Vlieland

  • Lees ook: Van stoere energiecentrale naar hippe blokken-bios

Op camping Stortemelk op Vlieland wordt gebouwd aan een dozijn bijzondere huisjes: betaalbare vakantiewoningen midden in het bos. Om de mooie omgeving niet te veel te belasten is er alles aan gedaan om de huisjes zo groen mogelijk te maken. Bouma technisch Installatiebedrijf verzorgt de technische installaties voor dit project.

De huisjes in de bossen worden gebouwd in opdracht van camping Stortemelk, en zijn een soort tussenvorm tussen kamperen en een luxe vakantiewoning. Comfortabeler dan een tent maar weer veel kleiner en duurzamer dan een bungalow. Het ontwerp van de huisjes is van architectenbureaus Barst architecten en Atelier Boekhout, en zijn zo ontworpen dat het lijkt alsof ze in het bos thuishoren. De huisjes worden helemaal van hout gebouwd en zijn deels zelfvoorzienend.

Doorspoelen met afvalwater

Projectleider Herre de Witte van Bouma vertelt: ‘Camping Stortemelk heeft al een eigen grijswatersysteem, hier worden de boshuisjes op aangesloten. Zo kunnen de toiletten worden doorgespoeld met afvalwater. De verlichting in de huisjes wordt met ledlampen uitgevoerd, hiermee besparen ze energie. De huisjes zijn bijzonder goed geïsoleerd en een deel krijgt een sedumdak, een groen dak met vetplanten waardoor een extra isolatielaag ontstaat. Omdat de huisjes niet op het gasnet zijn aangesloten, wordt er elektrisch gekookt.’

Goede luchtkwaliteit

Om nog efficiënter met energie om te gaan wordt er in de huisjes een CO2-gestuurd ventilatiesysteem geïnstalleerd. Dit systeem meet of de luchtkwaliteit nog voldoende is, en zorgt ervoor dat er op elk moment precies genoeg wordt geventileerd. Zo is er altijd genoeg frisse lucht in de boshuisjes, zonder dat er onnodig warme lucht wordt verspild.

Pelletkachels

De boshuisjes worden niet aangesloten op het aardgasnet. Om de huisjes te verwarmen worden pelletkachels gebruikt, dit zijn kachels die worden gestookt met pellets van houtvezels. Deze manier van verwarmen is vrijwel CO2-neutraal, tijdens het groeien heeft de boom CO2 in de lucht gebracht, deze wordt bij het verbranden weer in de atmosfeer gebracht. Het vuur van de kachel zorgt ook voor een echt vakantiegevoel in de boshuisjes.

Bouma Technisch Installatiebedrijf
Bouma Technisch Installatiebedrijf
Adres: Achterwei 18, 9262 NS Sumar
Website: bouma-installatie.nl/
Social media: