Circulair paviljoen: bouwen met sloopmateriaal en spijkerbroeken

Circulair paviljoen: bouwen met sloopmateriaal en spijkerbroeken

  • Lees ook: Creatieve klimaatoplossingen in circulair paviljoen ABN AMRO

Naast het ABN AMRO-hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas verrijst een energiezuinig en circulair paviljoen. Veel van de materialen die in dit bijzondere bouwproject zijn verwerkt hadden een eerder leven, zoals de 16.000 oude spijkerbroeken die een nieuwe bestemming kregen als plafondisolatie. ‘Met dit gebouw – en de manier waarop we het realiseren – willen we mensen inspireren.’

Er bestaan slechts een paar circulaire gebouwen ter wereld, maar er komt er snel een bij. Naast het hoofdkantoor aan de Zuidas bouwt ABN AMRO een ‘circulair paviljoen’ als ontmoetingsplaats voor klanten, collega’s en buurtbewoners. Het ontwerp behaalde het certificaat BREEAM Excellent. Eind 2015 verklaarde ABN AMRO om bedrijven te willen helpen met de omschakeling naar een circulaire economie.

Circulair Paviljoen bouw
Voor de bouw wilde ABN AMRO de hoeveelheid materialen beperken. Er werd vooral veel hout gebruikt.

Zo veel mogelijk hergebruik

Rob Kuipers is product development manager bij ABN AMRO en maakt deel uit van het projectteam. ‘In elke fase van het project – maar zeker bij het ontwerp – toetsten we onze keuzes voor bouw- en installatiematerialen aan de uitganspunten van circulariteit’, vertelt hij.

‘Voor de bouw van dit paviljoen wilden we de hoeveelheid materialen beperken. We gebruiken vooral hout. Daarnaast zijn alle materialen herbruikbaar: zonder afwerklagen en met demontabele verbindingen waar geen druppel kit, pur of lijm aan te pas komt. Ook voor de installatietechniek speelt hergebruik een grote rol in het ontwerp, naast energiezuinigheid en hernieuwbare energie.’

Urban mining

Een belangrijke partner bij de bouw door BAM Bouw en Techniek is New Horizon, een bedrijf dat zich toelegt op urban mining. Via New Horizon zijn in het gebouw diverse sloopmaterialen hergebruikt. Zo werden gebruikte stoeptegels toegepast in het vloerpakket voor extra massa voor contactgeluidisolatie. Hergebruikte materialen zijn verder brandslanghaspels (met herkeuring), rioleringsbuizen, kabelgoten en bedradingen.

Verdiepingsvloer
Bij de bouw van het Circulair Paviljoen werd ook parket hergebruikt.

Spijkerbroeken werden plafondplaten

Een opvallend tweede leven kregen 16.000 spijkerbroeken. Medewerkers van ABN AMRO en BAM brachten oude exemplaren bij elkaar en VRK Acoustics en Isolatie uit Tilburg recyclede ze tot isolatiemateriaal. Wie in het paviljoen naar boven kijkt, ziet daar nu de opvallende blauwe akoestische plafondpanelen.

spijkerbroeken dak
Vanuit de vide is de akoestische plafondisolatie, gemaakt van 16.000 gebruikte spijkerbroeken, goed te zien.

Invloed op het productieproces

‘De uitdaging voor de toeleverde industrie is om bij het ontwerp van hun producten er al rekening mee te houden dat ze deel gaan uitmaken van een circulair systeem’, legt Kuipers uit. ‘Wanneer je in de ontwerpfase eist dat de bedrading herbruikbaar moet zijn, dat het geen pvc of vluchtige organische stoffen mag bevatten, dan zet je fabrikanten aan tot een alternatieve productiewijze, een productiewijze die past in een circulaire economie.’

Lees meer over de installatietechniek in het circulair paviljoen in deel 2: Creatieve klimaatoplossingen in circulair paviljoen en deel 3: Gelijkspanning en zonnewarmte voor nieuw ABN-AMRO-paviljoen.

Ventilatie plafond
In het paviljoen worden verschillende elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties aangebracht.
BAM Bouw en Techniek
BAM Bouw en Techniek
Adres: Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik
Website: www.bambouwentechniek.nl/
Social media: