Dag van de Bouw: bekijk de techniek achter Nederland

Dag van de Bouw: bekijk de techniek achter Nederland

  • Lees ook: Naturalis: duurzame nieuwbouw voor 42 miljoen objecten

Op zaterdag 2 juni, tijdens de Dag van de Bouw 2018, gaan in heel Nederland bouwplaatsen open. Voor het 2e jaar op rij kunnen bezoekers ook uitleg krijgen over de installatietechniek bij projecten. Weten waar u die installatietechnische oplossingen van dichtbij kunt bekijken? Wij geven 11 tips.

1. Utrecht, Centraal Station Utrecht

Utrecht-CS-dag-van-de-bouw

Utrecht bouwt in het stationsgebied aan de toekomst van de stad: een ontmoetingsplek voor iedereen die wil reizen, winkelen, wonen, werken en ontspannen in de dynamiek van het hart van Nederland.

Locatie: diverse locaties in het Utrechtse Stationsgebied: tussen 10.00 en 16.00 uur starten er rondleidingen vanaf het Informatiecentrum van CU2030 in het Stadskantoor. Daarnaast openen diverse bouwplaatsen hun deuren, waaronder het Noordgebouw en Het Platform. Op het Stationsplein laat de architect van het plein bezoekers door een andere bril kijken en aan de Jaarbeurskant is een kijkje te nemen in het World Trade Centre en het pas geopende The Green House.

2. Flevoland, Lelystad Airport

Lelystad Airport

Lelystad Airport wil uitgroeien tot het vakantievliegveld van Nederland, als aanvulling op Schiphol. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros maken samen een compleet nieuwe passagiersterminal en zorgen ook nog 15 jaar voor het onderhoud.

Voor de ontwikkeling van de passagiersterminal willen de samenwerkende partijen een LEED Gold-certificering behalen. Lees ook het eerder verschenen artikel op TechniekNL.

Locatie: Larserweg, Lelystad. Op allerlei plaatsen lichten specialisten de verschillende facetten van dit bijzondere project toe. Zo vertellen zij over het ontwerp dat uitgaat van ‘spectaculaire’ eenvoud, maar ook over de houten draagconstructie van de hal en de slimme klimaatinstallaties.

3. Groningen, Groninger Forum

Groninger-Forum-dag-van-de-bouw

Het Groninger Forum is een multifunctioneel cultureel centrum van 10 verdiepingen hoog, dat achter de Grote Markt verrijst. Het wordt een ontmoetingsplaats met een bibliotheek, een skylounge, openluchtbioscoop en het nieuwe Nederlandse Stripmuseum.

Tijdens de bouw paste BAM Bouw & Techniek een innovatieve prefab-methode toe.

Locatie: Grote Markt 31, Groningen.

4. Utrecht, RWZI Utrecht

RWZI-Utrecht-dag-van-de-bouw

Op het terrein van de bestaande rioolwaterzuivering wordt door onder andere Heijmans een nieuwe installatie gebouwd die het werk van de oude zuivering volledig gaat overnemen. De oude zuivering blijft in gebruik om dagelijks zo’n 75 miljoen liter afvalwater van de stad Utrecht te zuiveren.

De nieuwe installatie werkt via een ultramodern systeem, gebruikt minder energie, verspreidt minder geur, kan meer water zuiveren en heeft schoner water als eindresultaat.

Locatie: Zandpad 2, Utrecht. Er  is een route uitgezet over het terrein van de nieuwe installatie. Het terrein is goed te bereiken op de fiets of het openbaar vervoer. Stadsbus 6 komt het dichtste bij (halte Loevenhoutsedijk). Komt u toch liever met de auto, dan zijn er zo’n 50 parkeerplaatsen langs het Zandpad, mocht het druk zijn dan kunt u onder het viaduct van de Marnixdreef doorrijden, daar zijn nogmaals zo’n 50 parkeerplekken.

5. Friesland, beursgebouw Leeuwarden

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft het voormalige Beursgebouw in Leeuwarden aangekocht om het vervolgens door Bouwgroep Dijkstra Draisma en ITTB te laten transformeren tot een duurzaam faculteitsgebouw voor zo’n 1.000 studenten en medewerkers van Campus Fryslân.

Locatie: U kunt kennis maken met de verschillende afdelingen en de innovaties, zoals: 360º-foto’s, thermografische camera’s, drones en VR-brillen. Ook is er een fotoreportage over de geschiedenis van het monumentale pand dat in 1880 is gebouwd. Parkeren kan in parkeergarage Zaailand, naast het beursgebouw.

6. Overijssel, Stadskantoor en Stadhuis Hengelo

Stadskantoor-Hengelo-dag-van-de-bouw

Het project huisvesting gemeentelijke organisatie Hengelo omvat de renovatie van het monumentale stadhuis en de nieuwbouw van het Stadskantoor in Hengelo.

Het nieuwe stadskantoor laat zich kenmerken als eigentijds, energiezuinig en duurzaam. In het exterieur zijn verwijzingen terug te vinden naar elementen uit de streek; de Hengelose staaltechniek, vakwerkboerderijen en zouttorens.

Locatie: Burgemeester Jansenplein 1, Hengelo. Op zaterdag 2 juni vindt in Hengelo het Amusing korenfestival plaats, waarbij ruim 100 koren optreden in de binnenstad van Hengelo. De entree is gratis. Op de bouwplaats van het nieuwe stadskantoor zal een optreden worden verzorgd door één van de koren. 

7. Gelderland, Simon Stevinkazerne Ede

simon-stevinkazerne-dag-van-de-bouw

De bouw van de markante Simon Stevinkazerne werd in 1938 gestart door de Nederlandse krijgsmacht en twee jaar later tijdens de Tweede Wereldoorlog afgerond door de Duitse bezetter.

In opdracht van Woonstede uit Ede worden hier 40 comfortabele huurappartementen met een bijzondere kwaliteit gebouwd. Deze transformatie wordt duurzaam gerealiseerd door zoveel mogelijk onderdelen van het gebouw te behouden. Het project wordt uitgevoerd door o.a. Reinbouw, Hulstflier Installatietechniek en Cremer Installatie.

Locatie: Via de Verlengde Arnhemseweg, bij rotonde Nieuwe Kazernelaan volgen en vanaf daar de pijlborden volgen.

8. Limburg, Maankwartier Heerlen

Maankwartier is een prachtig ontwerp van kunstenaar Michel Huisman. Het is een mooi, nieuw stukje Heerlen. Met een station, winkels, cafés, een hotel, kantoren en woningen dat wordt gerealiseerd door o.a. de gemeente Heerlen en SPIE Nederland.

Ook is het de nieuwe verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de stad.

Locatie: Stationsplein 3, Heerlen , Limburg.

9. Noord-Holland, Matrix VII Amsterdam

Matrix-dag-van-de-bouw

Matrix VII wordt een verzamelgebouw voor bedrijven die actief zijn op het gebied van IT, nieuwe media en Life Science. Het heeft een bruto vloeroppervlakte van 9.200 m². Verspreid over 5 bouwlagen, bevat Matrix VII hightech kantoren en laboratoria.

Het is een uniek, duurzaam gebouw met zeer lage CO2-uitstoot. Een gevel met 3-dubbele beglazing, wko, waterpompen, 400 m² aan zonnepanelen, ledverlichting en de implementatie van slimme gebouwtechnologie maken dit mogelijk. Matrix VII gaat voor een BREEAM ‘Very Good’-certificaat.

Locatie: Het project is gelegen in het Amsterdam Science Park. Als adres voor navigatie neemt u best: Carolina MacGillavrylaan nummers 14-24. De bouwplaats is gelegen aan de overzijde van de straat.

10. Zuid-Holland, Naturalis Leiden

Naturalis-artist-impression-buitenzijde

Naturalis Biodiversity Center in Leiden wordt grondig vernieuwd. Het eerdere museumgebouw, maar ook de collectiedepots en onderzoeksruimten groeiden uit zijn voegen. Lees ook het eerder verschenen artikel op TechniekNL.

De bezoekersaantallen verdubbelden de afgelopen jaren, de collectie groeide naar een indrukwekkende 42 miljoen natuurhistorische objecten en het aantal onderzoekers nam fors toe.

Locatie: Ingang bouwplaats: Mendelweg, Leiden. Er zijn onder meer rondleidingen over de bouwplaats, met aandacht voor de bijzondere details van het gebouw. U kunt bijvoorbeeld de ereplaats bekijken waar T. rex straks komt te staan. En de bijzondere opengewerkte gevel van prefab-elementen.

11. Noord-Brabant, Amphia ziekenhuis


Het Amphia ziekenhuis is een project van 79.000 m2 nieuwbouw aan een bestaand gebouw. Naar verwachting opent het nieuwe ziekenhuis in 2019 haar deuren. Na het afronden van de nieuwbouw zal worden gestart met de renovatie van het bestaande gebouw. Er ontstaat dan een nieuw Amphia van bijna 130.000 m2, gerealiseerd door o.a. Van Wijnen, Unica en ENGIE.

Locatie: Volg vanaf de snelweg de borden ‘Amphia’. Tijdens de Dag van de Bouw krijgen bezoekers de gelegenheid om, langs een uitgezette route, een kijkje te nemen in de diverse bouwblokken. Daarin zullen ook gebieden zichtbaar zijn die na de ingebruikname niet meer toegankelijk zullen zijn voor publiek.

Techniek Nederland
Techniek Nederland
Adres: Bredewater 20, 2715 CA Zoetermeer
Website: https://www.technieknederland.nl/home
Social media: