In de DaglichtKas oogsten ze orchideeën én warmte

In de DaglichtKas oogsten ze orchideeën én warmte

  • Lees ook: Tiptop salades in nieuwe hightech productiesite

Ter Laak Orchids, recent verkozen tot International Grower of the Year 2018, is een orchideeënkweker die meer dan alleen planten oogst. Nu hun nieuwe DaglichtKas op 2 mei in bedrijf is genomen, kan het bedrijf grote hoeveelheden zonnewarmte oogsten. Volgens Technokas, de uitvinder en ontwikkelaar van dit ingenieuze ‘oogstsysteem’ voor energie, is dit nog maar het begin.

Al in 2011 startte Technokas met het testen van een eerste prototype van de DaglichtKas. Deze had een omvang van 500 m2 en stond op het terrein van Wageningen UR. Het daarvan afgeleide demotype van 4.000 m2 is in 2014 opgeleverd bij Ter Laak Orchids in Wateringen.

Met die kas zijn, in samenwerking met de Wageningen UR, uitgebreide testen uitgevoerd. Dit leidde tot een optimalisatie van het energieconcept dat nu, voor het eerst, op grote schaal is gerealiseerd: 5 hectare in een keer.

Zonlicht via lenzen concentreren

De DaglichtKas is, als je op het uiterlijk afgaat, een ‘gewone’ kas. Het meest bijzondere zit op het dak, en daar net onder. De kas heeft namelijk extra helder glas op het dak, waarin speciale lenzen zijn verwerkt. Deze fresnellenzen centreren het invallende directe zonlicht en richten de stralen op een buis met daarin stromend water.

DaglichtKas-met-fresnellenzen-en-buis

Doordat deze buis in het brandpunt van de lenzen wordt gepositioneerd, wordt het water in deze buizen opgewarmd en vervolgens in een buffer- en bodemsysteem opgeslagen. Deze warmte kan Ter Laak direct óf op een later moment gebruiken voor het verwarmen van de kas.

Diffuus dubbelglas DaglichtKas

‘Het is een technisch zeer vernieuwend systeem waarmee kwekers 45 tot 50 % energie kunnen besparen, terwijl de plantkwaliteit gelijk blijft. Van veel soorten kamerplanten zal de kwaliteit zelfs verbeteren dankzij het homogene kasklimaat dat wij kunnen realiseren door deze daglichtregeling en het diffuus dubbelglas dat we op het dek leggen’, zegt Maurice Hartman, directeur van Technokas.

De kas bij Ter Laak bestaat voor ongeveer 20 % uit een hoog gedeelte met een oppervlak van ruim 9.600 m². In het gedeelte met de twee teeltlagen is bovenin 100 % teeltruimte gerealiseerd voor Ter Laak, terwijl onder de teeltlaag bijvoorbeeld ruimte is voor (teelt)technische installaties.

Veel energie oogsten

In totaal zijn er in het dak van de Daglichtkast 6.500 ruiten uitgerust met fresnellenzen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de DaglichtKas en wekken circa 18 m3 aardgasequivalenten aan zonnewarmte op per m2 teeltoppervlak.

‘Per jaar kan 7.500 MWh aan zonnewarmte worden geoogst’

‘Uit berekeningen blijkt dat de nieuwe kas jaarlijks 7.500 MWh aan zonnewarmte via de speciale lenzen kan gaan oogsten. De kas verbruikt ook nog eens 25 % minder gas per m2 per jaar door de toepassing van isolatieglas in het dek en hoog-isolerende sandwichpanelen in de gevels, gecombineerd met een actieve ontvochtigingsinstallatie op basis van buitenluchtaanzuiging’, zegt Hartman.

Zo veel mogelijk geïntegreerd

T. Stolze Installatietechniek was bij de bouw van de nieuwste kas verantwoordelijk voor de W- en E-installaties. In de gehele kas is niet alleen geprobeerd alles zo duurzaam mogelijk te maken, is alle techniek zo veel mogelijk geïntegreerd en geautomatiseerd.

Het bedrijf uit Maasdijk realiseerde in de DaglichtKas onder andere de waterberegening, en de lucht-, scherm- en daglichtmotoren. Ook werden er luchtbehandelingskasten geplaatst door Technokas, waarbij Stolze verantwoordelijk was voor de elektrotechnische installatie van deze luchtbehandelingskasten.

Verduurzaming van sierteelt

De nieuwe kas en de bijbehorende energiesystemen kunnen een belangrijke bijdrage leveren om de potplanten- en snijbloementeelt duurzamer te maken. Ter Laak Orchids maar ook Technokas en zusterbedrijf Technokas Ingenieursbureau hebben daar fors in geïnvesteerd, maar verwachten dan ook dat deze kas een standaard zet voor de verduurzaming van de glastuinbouw.

‘De doelstelling van de glastuinbouwsector om in 2050 een volledig duurzame en economisch rendabele energievoorziening te realiseren, komt met deze kas een stap dichterbij’, aldus Hartman.

Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Topsector Energie en een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Stolze
Stolze
Adres: Postbus 22, 2676 ZG Maasdijk
Website: https://www.stolze.nl/
Social media: