Duurzaam QO Amsterdam schittert in het Amstelkwartier

Duurzaam QO Amsterdam schittert in het Amstelkwartier

  • Lees ook: QO Amsterdam: slimme, duurzame luxe voor hotelgasten

Het in maart geopende QO Amsterdam is een van de duurzaamste hotels van Europa. Het nieuwe paradepaardje in het upcoming Amstelkwartier verwerkt bio-olie in een eigen wkk, draait op 100 % Nederlandse windenergie, bespaart 42 % op het waterverbruik dankzij een grijswatercircuit en beschikt – last but not least – over een intelligente, ‘levende’ gevel.

De nieuwste aanwinst voor het Amstelkwartier heet QO Amsterdam. Dit hotel opende eind maart haar deuren voor het publiek na een intensief bouwproces. De integrale duurzaamheidsvisie heeft bij dit hotel geleid tot een zeer innovatief ontwerp waarbij zoveel mogelijk de vier kringlopen worden gesloten (energie, water, afval en materiaalgebruik).

Daglichttoetreding is binnen het duurzame concept van QO erg belangrijk. Om die reden werden installaties zoveel mogelijk in het midden geplaatst, zodat de verblijfsruimtes zoveel mogelijk daglicht krijgen. Hierdoor wordt aanzienlijk bespaard op de verlichtingskosten.

Dynamische, ‘levende’ gevel

Bijzonder is de dynamische, ‘levende’ gevel, bestaande uit 1638 ‘intelligente panelen’ die de hotelkamers op temperatuur houden. Volgens architect Paul de Ruiter scheelt dit tot 65 % in de verwarming en 90 % in de koeling van de kamers. De panelen hebben een gouden kleur, deze wordt zichtbaar wanneer gasten hun kamer verlaten.

Op dat moment schakelen de installaties in de kamer uit en sluiten automatisch de panelen. Pas als gasten weer terugkeren – of er tussendoor moet worden opgewarmd – gaan de panelen weer open. Een interessante bijkomstigheid is dat de gevel van het hotel hierdoor geen dag hetzelfde uiterlijk heeft.

Intelligente-gevel-QO-Amsterdam

De gevel is aangesloten op het gebouwbeheerssysteem dat geïntegreerd is met het Hotel Management Systeem. Vanuit dit systeem wordt de roomcontrolbox die elke kamer heeft van informatie over installaties, het gebouw en de gasten voorzien.

Trias Energetica

Belangrijke basis voor het hotel vormt de Trias Energetica; de driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. Door de plaatsing van de ‘levende’ gevel is aan de eerste stap ruimschoots voldaan, stappen 2 (gebruik zoveel mogelijk duurzame energie) en 3 (maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen) worden ook opgepakt.

70 m onder het hotel ligt bijvoorbeeld een wko-systeem. Verwarmd water uit het hotel, dat in de zomer niet nodig is, wordt ondergronds opgeslagen totdat het weer nodig is. Het water wordt dan terug het hotel ingepompt, waarbij er stralingswarmte wordt gegenereerd vanuit het plafond. In het beton van het gebouw zijn klimaatmatten gestort, waardoor het koude of warme water stroomt.

Infographic-QO-Amsterdam

Windenergie en bio-olie

Andere duurzame energie komt van ingekochte Nederlandse windenergie en een eigen wkk-installatie in de kelder. Met gerecyclede bio-olie wordt elektriciteit opgewekt, de restwarmte gebruikt het hotel om tapwater voor onder andere de douches te verwarmen.

Zonnepanelen kent het hotel niet, vanwege de kas op het dak moest het merendeel van de installaties in de kelder worden geplaatst. En gevelpanelen leveren – met de huidige stand der techniek – een te laag rendement op. Wellicht dat hier in de toekomst nog verandering in komt.

Gebruikt water wordt groen

Ook aan het waterverbruik in QO Amsterdam is gedacht: de afvoeren van douches en wastafels zijn aangesloten op een eigen systeem in de kelder van het hotel. Het grijze water wordt hier vervolgens gefilterd en hergebruikt om de toiletten door te spoelen. Een buffer van 10 m3 aan water moet tekorten voorkomen.

Suite-QO-Amsterdam

Ook verdwijnt het water uit de toiletten niet zomaar in het riool. Een apart ‘zwartwatercircuit’ voert het water af naar het waterzuiveringsbedrijf, hierdoor is het makkelijker om de nuttige stoffen er uit te halen. En voor de schoonmaak wordt gestabiliseerd ozonwater gebruikt, waardoor minder chemische reinigingsmiddelen nodig zijn.

QO Amsterdam: LEED Platinum

Door de zero waste-ambitie en alle slimme installatietechnische oplossingen komt het hotel in aanmerking voor het LEED Platinum-certificaat. Een unicum in de Nederlanse hotelsector.

QO Amsterdam is een ontwerp van Mulderblauw architecten in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter en Arup. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros waren verantwoordelijk voor de bouw en de E- en W-installaties.

Meer weten over de kas op het dak van het hotel en de duurzame bouw? Lees dan het eerder verschenen artikel op TechniekNL over QO Amsterdam.

Croonwolter&dros
Croonwolter&dros
Adres: Marten Meesweg 25, 3068 AV Rotterdam
Website: https://www.croonwolterendros.nl/nl
Social media: