Duurzaam verwarmen en koelen bij nieuw Gronings topinstituut

Duurzaam verwarmen en koelen bij nieuw Gronings topinstituut

  • Lees ook: First Rotterdam steekt overal bovenuit

In Groningen wordt gebouwd aan de Energy Academy Europe, een nieuw topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Het gebouw moet door slimme high- en lowtech innovaties energiepositief worden. Unica Ecopower verzorgt de klimaattechnische installaties bij dit bijzondere project.

Voor een instituut waar wordt gewerkt aan innovatie op energiegebied ligt de lat natuurlijk hoog. De Energy Academy Europe, nieuw gebouwd in Groningen, wil niet alleen het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland worden, maar mikt ook op de hoogste BREEAM-certificering, namelijk Outstanding.

Driehoeksvorm

In het gebouw wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technieken, maar ook juist van natuurlijke elementen. De energiebronnen van de Energy Academy Europe zijn aarde, lucht, zonlicht en water. Zo wordt het zonlicht opgevangen door 4.000 m2 aan zonnepanelen op het dak. Deze zijn op een bijzondere manier geplaatst; in een driehoeksvorm. Dit heeft twee grote voordelen: de panelen vangen tot 37 procent meer zon op en omdat ze minder ruimte innemen valt er ruim daglicht naar binnen. Hierdoor is weer minder kunstmatige verlichting nodig.

Zonnepanelen dak

Duurzame klimaatbeheersing

Unica Ecopower verzorgt de klimaattechnische installaties voor de nieuwbouw van Universiteit Groningen.  Peter Slot, manager ontwikkeling en realisatie, is enthousiast over het project. ‘Alle innovaties die een gebouw nóg duurzamer maken, worden hier toegepast. Dus ook de installatie voor warmte- en koudeopslag die wij plaatsen, is duurzamer dan duurzaam. Voor het eerst in Nederland wordt er een nieuw, milieuvriendelijk koudemiddel gebruikt dat volledig afbreekbaar is in achttien dagen.’

De ventilatie in het gebouw is natuurlijk, en er wordt een zonneschoorsteen gebruikt. Door de combinatie van al deze slimme technieken ontstaat voor de gebruikers een optimaal binnenklimaat. Last but not least gebruikt het nieuwe gebouw straks het regenwater voor het doorspoelen van de toiletten.

Lees ook het vervolgartikel over de officiële opening van de Energy Academy: Duurzaam onderzoeken dankzij zonneschoorsteen, pv-panelen én wko

Unica
Unica
Adres: De Wel 15, 3871 MT Hoevelaken
Website: https://www.unica.nl/
Social media: