Energieneutraal Hotel Jakarta: in stijl groen overnachten

Energieneutraal Hotel Jakarta: in stijl groen overnachten

  • Lees ook: Icoon Rivierstaete krijgt duurzame toekomst

In Amsterdam is druk gebouwd aan het eerste energieneutrale hotel van Nederland: Hotel Jakarta. Om dit te bereiken bestaat de buitengevel na oplevering uit driedubbele beglazing en worden het dak en delen van de gevel met zonnepanelen bedekt. ULC Installatietechniek levert alle installaties.

Het nieuwe Hotel Jakarta, dat in juni 2018 zijn deuren opent, verrijst op de kop van Java-eiland in Amsterdam en staat  op de plek waar vroeger de lijndienst naar Jakarta vertrok. De gemeente Amsterdam schreef in 2014 een tender uit voor de ontwikkeling van een hotel op het Java-eiland als onderdeel van een herontwikkelingsprogramma.

WestCord Hotels diende samen met architectenbureau SeARCH – in samenwerking met het Tropenmuseum en de Hortus Botanicus Amsterdam – het winnende hotelconcept in. Alle installaties worden geleverd door ULC Installatietechniek.

Hotel-Jakarta-restaurant

Energieneutraal hotel

Om de status van een energieneutraal gebouw te behalen moet een EPC worden gehaald die lager is dan 0,4. Bij Hotel Jakarta is die straks waarschijnlijk 0. Bij de bouw wordt ook naar het Breaam Excellent-certificaat gestreefd.

De energieneutrale status die het hotel nastreeft moet onder andere worden bereikt door de toepassing van energiebesparende technieken. Zo bestaat de buitengevel straks uit driedubbele beglazing en beschikken de in boutique-stijl gebouwde hotelkamers over een inpandig balkon dat met glas compleet kan worden afgesloten. Hierdoor ontstaat een extra geluids- en warmte-isolerende laag.

Hotel-Jakarta-hotelkamer

Monitoring

Bijzonder is dat het hotel is voorzien van digitale meetsystemen die de exploitant van het hotel in staat stelt de verschillende verbruiksparameters, zoals energie en water, te monitoren. In de parkeergarage  worden 15 oplaadpunten voor elektrische fietsen en 20 voor elektrische auto’s geplaatst.

Stroom wekt het hotel straks zelf op via zonnepanelen in de gevel en het dak van het atrium. Een deel van de zonne-energie wordt ook omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. Voor de koeling en verwarming van het hotel wordt een wko-systeem geïnstalleerd.

Hotel-Jakarta-buitenzijde-avond

Subtropische binnentuin

In het centrale atrium op de begane grond komt een subtropische tuin, in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Een ingenieus regenwatersysteem zorgt straks voor opvang van regenwater dat wordt benut voor irrigatie van de binnentuin.

Hotel-Jakarta-atrium

Houten hoofddraagstructuur

Naast de duurzame installaties heeft het hotel een duurzaam casco dat bestaat uit een unieke 30 m hoge houten hoofddraagstructuur met glazen wanden. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen worden in naturel hout met FSC- of PEFC-keurmerk uitgevoerd.

Om de impact op het klimaat zo laag mogelijk te houden zijn de 172 hotelkamers op afstand geprefabiceerd door Ursem Modulaire Bouwsystemen en in samenwerking met aannemer De Nijs in het frame gehesen.

ULC Installatiegroep
ULC Installatiegroep
Adres: Labradordreef 18, 3565 AN Utrecht
Website: www.ulcgroep.nl/
Social media: