Duurzame energieopslag Johan Cruijff ArenA in zicht

Duurzame energieopslag Johan Cruijff ArenA in zicht

  • Lees ook: Duurzame energieopslag voor de Johan Cruijff ArenA

In de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA wordt sinds eind mei gebouwd aan een megabatterij met een vermogen van 3 MW. Dankzij deze duurzame energieopslag, die onder andere bestaat uit honderden gebruikte Nissan LEAF-batterijen, wordt de energievoorziening in de ArenA straks nog betrouwbaarder. Ook kan energie efficiënter worden gebruikt.

De Johan Cruijff ArenA in Amsterdam heeft eind juni 2018 een wereldprimeur; de realisatie van het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw bestaande uit onder andere honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF-batterijen.

De energieopslag die nu in het stadion wordt gebouwd speelt een belangrijke rol in de balancering van vraag en aanbod van energie. Het opslagsysteem heeft na oplevering een totaal vermogen van 3 MW, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien.

De toekomstige opslag helpt met het ontlasten van het energienet door pieken die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt. De batterij kan ook worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en de batterij capaciteit over heeft.

Toekomstige noodstroomvoorziening

BAM Bouw en Techniek realiseert in de kelder van de ArenA een hightech ruimte van waaruit de gerecyclede Nissan LEAF-batterijen straks worden aangestuurd. De slimme systeemelementen, batterijen en schakelkasten worden de komende maanden op elkaar aangesloten en uitgebreid getest.

Zodra de slimme energieopslag in werking treedt, kunnen de vervuilende dieselgeneratoren op termijn verdwijnen. Hierna wordt de gehele noodstroomvoorziening door de batterij overgenomen.

Het stadion en de omgeving fungeren als Living Lab

Voor een voetbalstadion zou dit uniek zijn; de FIFA en UEFA stellen strenge eisen aan de voorzieningen in een stadion. Zo moet er 100 procent backup zijn voor de stroomvoorziening. Tot nu toe vullen alle stadions die eis in door dieselgeneratoren te laten meelopen tijdens wedstrijden.

ArenA als Living Lab

Het energieopslagsysteem en de Amsterdam Energy Arena, het energiebedrijf van het stadion, zijn concrete resultaten van de Amsterdam Innovation Arena. Binnen dit innovatieprogramma werken kennisinstellingen, overheden en bedrijven als BAM, Nissan, Eaton en The Mobility House aan het stadion van de toekomst.

Het stadion en het omringende gebied fungeren daarbij als Living Lab. Vernieuwende concepten en ideeën én bewezen oplossingen op het gebied van stadionbouw, -management en -exploitatie vinden via Amsterdam ArenA International hun weg naar stadions en sport- en recreatiegebieden wereldwijd.

In lijn met het Manifest Energietransitie

BAM Bouw en Techniek tekende in 2017 het Manifest Energietransitie. Met dit project sluiten zij aan bij de doelstelling van het manifest om het voortouw te nemen bij de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Bekijk alle voorbeeldprojecten op onze speciale pagina.

BAM Bouw en Techniek
BAM Bouw en Techniek
Adres: Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik
Website: www.bambouwentechniek.nl/
Social media: