Topinstituut wordt meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland

Topinstituut wordt meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland

  • Lees ook: Duurzaam onderzoeken dankzij zonneschoorsteen, pv-panelen én wko

Met de nieuw te bouwen Energy Academy Europe onderscheidt Groningen zich straks met een topinstituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van duurzame energie. ENGIE bouwt mee aan dit prestigieuze project op de Zernike Campus.

In Energy Academy Europe bundelen Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen bestaand onderwijs, nieuw onderwijs en onderzoek op het gebied van energie en energietransitie. Het nieuwe gebouw van 13.000m² wordt een icoon op het gebied van duurzaamheid. Door een slim ontwerp wordt de energiebehoefte laag gehouden en bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. Het topinstituut heeft dan ook op ontwerpniveau het predicaat ‘BREEAM Outstanding’. Met deze hoogste BREEAM-certificering wordt voldaan aan bijzonder hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. In Nederland is geen vergelijkbaar onderwijsgebouw te vinden op dit niveau van duurzaamheid.

Bijzondere installaties zonder emissie

ENGIE is door opdrachtgever Rijksuniversiteit Groningen geselecteerd voor de uitvoering van alle technische installaties. Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren, krijgt het gebouw een bijzondere bouwvorm met een groot zonnepanelendak. Het schuin oplopende dak wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie en biedt tegelijkertijd ruimte voor maximale daglichttoetreding. Met deze opvallende buitenkant wordt direct duidelijk dat in dit gebouw op vernieuwende wijze met energie wordt omgegaan.

Natuurlijke ventilatie door labyrint

Het energieverbruik van het topinstituut wordt beperkt met een installatie die alleen werkt wanneer dat nodig is, en als dat nodig is gebruik maakt van hernieuwbare energie. Zon- en windenergie zijn aanjagers voor de ventilatiestromen. Natuurlijke ventilatie is duurzaam, maar veroorzaakt vaak klachten over tocht en kou. Om dit te voorkomen, is een labyrint (kanalenstelsel) ontworpen dat ervoor zorgt dat de natuurlijke ventilatie comfortabel wordt en daarnaast veel langer te gebruiken is. Het labyrint is een betonnen kanalenstelsel dat in de grond onder het gebouw wordt aangebracht. Dit stelsel staat in verbinding met de buitenlucht en dient tevens als de fundering van het gebouw. Door de constante temperatuur van de aarde wordt de buitenlucht in het labyrint in de winter voorverwarmd en in de zomer voorgekoeld. Deze lucht komt via glazen schachten het gebouw binnen, waar op ruimteniveau te openen ramen zijn aangebracht.

Zonneschoorsteen

Met een zonneschoorsteen wordt het energieverbruik van de Energy Academy verder verlaagd. Als er geen energieterugwinning meer mogelijk is uit de ventilatielucht van het gebouw, wordt het retoursysteem van de luchtbehandeling uitgeschakeld. De zonneschoorsteen neemt de taak van het retoursysteem over en verzorgt op basis van natuurlijke trek de ventilatieafvoer uit het gebouw.

De bouw van Energy Academy Europe is een bijzonder duurzaamheidsvraagstuk, maar dat is een uitdaging die ENGIE graag aangaat en volledig aansluit bij haar eigen doelstellingen. In de zomer van 2016 wordt het gebouw opgeleverd.

Lees verder in de artikelen:

 

Beeldmateriaal: pvanb architecten

ENGIE Services
ENGIE Services
Adres: Kosterijland 20, 3981 AJ Bunnik
Website: www.engie-services.nl/
Social media: