F16-shelter wordt zelfvoorzienend kantoor

F16-shelter wordt zelfvoorzienend kantoor

  • Lees ook: Van stoere energiecentrale naar hippe blokken-bios

In Twente wordt ‘Shelter B514’, een voormalig onderkomen voor F16’s, verduurzaamd. Het gewapende beton krijgt niet alleen zonnepanelen, maar er komt ook een warmtepomp voor de verwarming. Klein Poelhuis Installatietechniek verzorgt de technische installaties in dit binnenkort te openen kantoor.

In Twente is een voormalige vliegbasis omgebouwd tot bedrijventerrein. De voormalige militaire omgeving is hiermee een plek geworden voor ‘wilde’ bedrijven, die veel ruimte nodig hebben. Denk aan de brandweer en internationale veiligheidsdiensten die komen oefenen, of een vliegbaan voor drones. Maar er is ook ruimte voor feesten en evenementen.

Shelter wordt kantoor en werkplaats

In een voormalige F16-shelter op de basis wordt gewerkt aan de nieuwe huisvesting van Dynteq, een industrieel ontwerpbureau uit Twente. Het nieuwe kantoor wordt werkplek en werkplaats in één; een grote open ruimte waar plaats is voor enineers en ontwerpers. In de voormalige shelter komt straks een hangende verdieping met een presentatieruimte. De technische installaties in het gebouw worden verzorgd door Klein Poelhuis installatietechniek.

Shelter B514 is een bijzonder gebouw, met gewapend betonnen muren van 70 cm tot 1,20 m dik. Dynteq wil het verduurzamen; er worden pv-panelen op het dak geplaatst en de verwarming van het pand wordt geregeld met een lucht-waterwarmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. Ook de riolering wordt duurzaam: het gebouw wordt niet aangesloten op het rioleringsnet, maar krijg een eigen IBA (individuele behandeling afvalwater). Deze IBA zuivert het afvalwater en laat het gezuiverde water in de bodem infiltreren.

Elementen behouden

Het gebouw is zo ontworpen dat zo veel mogelijk elementen van de F16-periode zichtbaar blijven, met een voorgevel die volledig van glas is. De verbouwing van shelter B514 is een pilot, uiteindelijk zullen ook de andere zes shelters worden verbouwd en samen een ‘druiventros’ vormen.

Klein Poelhuis Installatietechniek
Klein Poelhuis Installatietechniek
Adres: Wegtersweg 16, 7556 BR Hengelo
Website: kleinpoelhuis.com/
Social media: