Gasloze woningen Fonteynpark klaar voor de toekomst

Gasloze woningen Fonteynpark klaar voor de toekomst

  • Lees ook: Aardbevingsbestendig én energieneutraal wonen in Loppersum

In Amersfoort wordt op dit moment gewerkt aan de nieuwe wijk Fonteynpark, waarbij een deel van de woningen straks gasloos is. Nijhof Installatietechniek leverde aan deze woningen warmtepompen en vloerverwarming.

70 woningen in de nieuwe wijk Fonteynpark in Amersfoort krijgen een gasaansluiting en een cv-installatie, de andere helft van de woningen wordt gasloos. Om de woningen toch goed te kunnen verwarming krijgen deze huizen een warmtepomp en vloerverwarming. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat deze installatie het huis in de zomer ook kan koelen. Het Fonteynpark is onderdeel van De Bron, een groene nieuwbouwwijk die in Amersfoort gebouwd wordt.

Warmte uit de bodem

In de nieuwe woningen wordt een brine-waterwarmtepomp geplaatst, dit is een pomp die zo’n 150 m onder de grond wordt geplaatst. De temperatuur van de bodem is constant zo’n 10 °C, hier maakt de pomp gebruik van door een speciaal mengsel door de buizen de laten lopen, dat warmte aan de bodem onttrekt. Deze warmte wordt gebruikt om het huis te verwarmen, en om het water te verwarmen dat uit de warme kraan komt.

Met minimale kosten koelen

In de zomer kan de waterpomp passief koelen. Door het water onder de grond te pompen koelt het af en daardoor is het mogelijk om met minimale energiekosten het huis te koelen. In Fonteynpark komen de warmtepompen op zolder te staan. Dit zorgde voor een logistieke uitdaging: de warmtepomp moest worden geplaatst voordat het dak er op ging.

Ook moest de vloerverwarming er dan al liggen, omdat de pomp hier op wordt aangesloten. Uiteindelijk is dit opgelost door de pomp op een verhoging te plaatsen, zodat eerst de vloerverwarming kon worden geplaatst. Zo zijn de toekomstige bewoners van deze nieuwe huizen nu al verzekerd van een groene, gasloze toekomst.

Foto vloerverwarming: Prefab Omegaregisters met de Uponor Comfort Pipe PLUS leiding door Nathan.

Nijhof Installatietechniek
Nijhof Installatietechniek
Adres: Van Dongenstraat 39, 8107 AE Broekland
Website: www.nijhof-broekland.nl/
Social media: