Geen adapters meer nodig in Lelystad

Geen adapters meer nodig in Lelystad

  • Lees ook: Hortus en Hermitage: slimme samenwerking voorkomt onnodig energieverlies

Het bedrijvenpark Lelystad Airport Businesspark (LAB) krijgt als eerste ter wereld een publiek gelijkstroomnet. De stroom voor de bedrijven die zich straks op dit park vestigen wordt lokaal opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Door deze pilot wordt niet alleen 10 % energie bespaard, maar ook een grote hoeveelheid grondstoffen. Dit komt omdat er straks veel minder randapparatuur nodig is om de stroom om te zetten.

Het energienetwerk in Nederland is gebouwd voor wisselstroom; dit is een manier om elektriciteit te verdelen waarbij de spanning steeds wisselt tussen positief en negatief. Het voordeel is dat met wisselspanning elektriciteit makkelijk over grote afstanden kan worden vervoerd. Veel apparaten werken echter op gelijkstroom. Om de elektriciteit geschikt te maken zijn adapters of omvormers nodig. Doordat deze warm worden, gaat een deel van de energie verloren.

Geen experimenteertuin

In Lelystad bouwt hightechbedrijf Dynniq het eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld, in opdracht van netbeheerder Liander. Paul Juffermans van Liander noemt het net in NGinfra magazine ‘Een pilot, maar zeker geen experimenteertuin. De bedrijven willen gewoon stroom hebben. Het is ‘business as usual’.

Liander kreeg steeds vaker klantvragen, vooral van zakelijke klanten, over gelijkstroom. Bedrijven willen zonnepanelen aanleggen op hun dak, maar willen vervolgens energieverlies voorkomen; met de huidige systemen moet de opgewekte stroom voor het transport eerst worden omgezet naar wisselstroom om vervolgens wederom te wisselen naar gelijkstroom.

Permanent net

Businesspark LAB richt zich op duurzame, innovatieve bedrijven, en een gelijkstroomnet past daarbij. Bedrijven kunnen zowel op wisselstroom als op gelijkstroom worden aangesloten. Het contract voor het gelijkstroomnet wordt aangegaan voor tien jaar, en Liander is van plan om daarna het net te laten staan. Juffermans: ‘In principe is het een permanent net dat we aanleggen. Mochten de resultaten tegenvallen, of als er op een andere manier een kink in de kabel komt, dan kunnen we tussentijds overschakelen op het wisselstroomnet.’

Dynniq
Dynniq
Adres: Hardwareweg 11, 3821 BL Amersfoort
Website: www.dynniq.nl/
Social media: