Alleen maar groene energie voor DC Lidl

Alleen maar groene energie voor DC Lidl

  • Lees ook: Verdygo: van riool naar rivier in slim gestuurde stappen

Supermarktketen Lidl opende eind 2016 een nieuw distributiecentrum langs de A12, op het logistiekPark in Waddinxveen. Het centrum maakt uitsluitend gebruik van groene energie en ontving hiervoor het predicaat Breeam ‘Outstanding’.

Het nieuwe distributiecentrum van Lidl werd gebouwd op 10.000 heipalen en heeft een oppervlakte van zo’n 7 voetbalvelden (52.000 m2). Het gebouw beschikt over 4.000 zonnepanelen, er is warmte- en koudeopslag onder het gebouw aangebracht. Een gasaansluiting is niet aanwezig.

Breeam ‘Outstanding’

Kromwijk Elektro uit Woerden tekende voor de E-installaties, KIN Installatietechniek uit Rijen installeerde de W-installaties. Het nieuwe, groene distributiecentrum van Lidl is door de Dutch Green Building Council beoordeeld met het predicaat Breeam ‘Outstanding’.

De 4.000 zonnepanelen op het dak van het DC zorgen voor een jaarlijkse verlaging van de CO2-uitstoot met 315 ton. Op een zonnige dag leveren ze voldoende energie voor het hele gebouw. Over het hele dak – dus ook tussen de panelen – zijn daglichtkoepels geplaatst. Hierdoor komt er extra veel daglicht binnen.

Slim weerstation

Op het dak meet een weerstation de hoeveelheid buitenverlichting. Op basis hiervan wordt de verlichting in het volledige pand aangestuurd. Hoe meer zonlicht, hoe minder elektrische verlichting er binnen nodig is.

De jaarlijkse CO²-uitstoot wordt met 35 ton verminderd

Laadstations

In de hallen van het distributiecentrum rijden veel elektrische heftrucks rond. Deze kunnen worden opgeladen via de speciaal geplaatste laadstations die op zonne-energie werken.

Laadstations Lidl

Energiezuinige verlichting

In het hele gebouw is energiezuinige ledverlichting aangebracht die wordt aangestuurd op basis van aanwezigheid, tijd en de hoeveelheid gemeten buitenlicht.

Ledverlichting Lidl

Regenwater voor de toiletten en planten

Het DC beschikt over een grijswatercircuit. Hierbij wordt het regenwater naar binnen gelaten via trechters op het dak en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Ook de groenvoorzieningen worden er mee beregend.

Slim hergebruik restwarmte

En ook de restwarmte, afkomstig uit de installaties van de vriescellen, wordt hergebruikt. Deze gaat naar een buffervat (achterin). Hierna wordt het warme water uit het buffervat doorgeleid naar de vloerverwarming in de hallen en kantoren.

Restvat voor bufferwarmte

Restwarmte: ook weer naar de koelcellen

Diezelfde warmte wordt hierna ook weer teruggebracht in de ruimte bóven de koelcellen, om hier condens (en dus ook schimmelvorming) te voorkomen.

Restwarmte Lidl

Met dank aan Target Fotografie.

 

Techniek Nederland
Techniek Nederland
Adres: Korenmolenlaan 4, 3447 GG Woerden
Website: https://www.technieknederland.nl/home
Social media: