Duurzame energieopslag voor de Johan Cruijff ArenA

Duurzame energieopslag voor de Johan Cruijff ArenA

  • Lees ook: Duurzame energieopslag Johan Cruijff ArenA in zicht

4.200 zonnepanelen had het Amsterdamse stadion al, maar sinds vandaag beschikt het ook over een megabatterij. Deze bestaat uit 148 tweedehands accu’s en kan 2,8 MWh aan energie opslaan. De Johan Cruijff ArenA is daarmee een stapje dichterbij de ambitie het duurzaamste stadion ter wereld te worden.

Terwijl buiten al de eerste fans voor het concert van Ed Sheeran zaten te wachten, werd binnen in de Johan Cruijff ArenA Europa’s grootste ‘second life’ megabatterij in een commercieel gebouw in gebruik genomen.

Loco-burgemeester Udo Kock (wethouder financiën en economische zaken) verrichtte de officiële openingshandeling in de Johan Cruijff ArenA, daarbij aangemoedigd door een enthousiaste groep belangstellenden.

148 gebruikte batterijen

Dit unieke project is het resultaat van de samenwerking tussen Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA, en wordt ondersteund door het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg.

De megabatterij bestaat uit 148 tweedehands Nissan LEAF-accu’s. Deze verliezen na verloop van tijd hun piekvermogen, maar zijn hierna nog prima in staat om op een stabiel niveau elektriciteit op te slaan en weer terug te geven. De 148 accu’s die nu in de ArenA zijn geplaatst zouden nog minstens 10 jaar mee kunnen gaan.

Megabatterij Johan Cruijff Arena groepsfoto

Stabiel energienet

Maar waar wordt de batterij nu voor gebruikt? Allereerst voor energieopslag. Tegen de NOS vertelde directeur Henk van Raan: ‘Op ons dak ligt 7.200 m2 aan zonnepanelen, wat goed is voor ongeveer 10 procent van ons energiegebruik. Dat gaat rechtstreeks de batterij in.’

Ook maakt de Johan Cruijff ArenA sinds vandaag onderdeel uit van het primaire reservevermogen van landelijk netbeheerder TenneT. De batterij heeft een opslagvermogen van 2,8 MWh en kan pieken afvangen bij een grote vraag of een groot aanbod.

Megabatterij Johan Cruijff Arena regelkast

Verder is het de bedoeling dat het stadion een backup vormt voor buren als de Ziggo Dome en AFAS Live. Bij storingen zouden zij de opslag kunnen gebruiken als noodstroomvoorziening. Hierdoor hoopt de Johan Cruijff ArenA dat minder buitenlandse partijen vervuilende noodstroomaggregaten zullen meenemen en inzetten.

Stroom afstaan

Leuk nieuws is dat bezoekers van het stadion binnenkort zelf ook kunnen participeren in het project. Zij kunnen dan hun elektrische auto onderdeel laten worden van de smart grid binnen de ArenA. Tegen een nog te bepalen wederdienst kunnen ze overtollige stroom uit hun auto tijdens een wedstrijd of concert afstaan aan de batterij van het Amsterdamse stadion.

Uitleg-Energy-ArenA

In lijn met het Manifest Energietransitie

BAM Bouw en Techniek tekende in 2017 het Manifest Energietransitie. Met dit project sluiten zij aan bij de doelstelling van het manifest om het voortouw te nemen bij de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Bekijk alle voorbeeldprojecten op onze speciale pagina.

BAM Bouw en Techniek
BAM Bouw en Techniek
Adres: Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik
Website: www.bambouwentechniek.nl/
Social media: